≫ 

Konačno znamo kako i zašto so utiče na rast krvnog pritiska

Unos soli utiče na to kakav će i koliki biti naš krvni pritisak

  • 0

Savet koji je neizbežan pri odlasku kod lekara jeste da maksimalno smanjimo unos soli ukoliko imamo visok krvni pritisak.

Sada su istraživači pronašli mehanizam koji objašnjava zašto je to tako. Naučnici su ispitali stotine metabolita supstanci proizvedenih tokom varenja, izolovanih iz uzoraka krvi u istraživanju sprovedenom među 64 osobe crne rase s visokim krvnim pritiskom ili hipertenzijom.

So, solir, slanik

Foto: Pixabay.com / Hrana sa velikim količinama soli može da ubije veliki broj crevnih bakterija

Svi učesnici su dobili instrukcije da prate dijetu s reduciranim unosom natrijuma, ali među ispitanicima niko nije uzimao lekove. Istraživači su otkrili da je smanjenje unosa natrijuma rezultiralo višim nivoima dva specifična metabolita, oba povezana s nižim krvnim pritiskom i krutošću arterija.

Studija se posebno bavila metabolomikom, naukom koja ispituje kako mali molekuli reaguju na promene u njihovoj okolini. U ovom slučaju, nivo natrijuma je promenio postavku. I dok su svi bili na dijeti s niskim unosom natrijuma, polovina ispitanih je dobijala tablete natrijuma sa sporim oslobađanjem i to šest sedmica, a ostali su dobili placebo. Istraživači su zatim zamenili pilule dodatnih šest sedmica.

- Znamo da smanjen unos natrijuma smanjuje krvni pritisak i kardiovaskularni rizik. Međutim, osnovni biološki mehanizmi nisu dobro uspostavljeni, kaže doktorka Haidong Zu, glavna autorka studije objavljene u časopisu Hypertension.

Istraživači su ispitivali metabolite u uzorcima krvi kako bi videli koji su se menjali zajedno s modifikacijom natrijuma. Otkrili su da smanjenje unosa natrijuma dovodi do povećanja dva specifična tipa metabolita - beta-hidroksiizovalerata i metionin sulfona, uz skroman pad krvnog pritiska.

- Promene mogu predstavljati neki biološki put koji je uključen u ovu regulaciju natrijuma, rekla je Zu.

Krvni pritisak, merenje krvnog pritiska

Foto: A. Nalbantjan

Ona je rekla da bi trebalo napraviti dodatna istraživanja da bi se potvrdili rezultati studije zbog male veličine uzorka. Međutim, ona se nada da će daljnje studije dovesti do razvoja leka koji cilja puteve promenjenog nivoa unosa natrijuma.

- Studija se fokusirala na crnu populaciju, a naglasak je veoma opravdno stavljen na ovu grupu zbog veće prevalencije hipertenzije osetljive na so u ovoj grupi, rekao je Kejsi Rebolz, epidemiolog.

U SAD-u prevalencija visokog krvnog pritiska među Afroamerikancima je među najvišim na svetu. Više od 40 posto tamnoputih osoba ima visok krvni pritisak.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA