≫ 

Progutao je LSD, pa umro uz reči: "Što da ne?": Njegove poslednje sate je ceo svet mogao da gleda u prenosu uživo (VIDEO)

Otišao je jedinstvenom smrću u 75. godini, a svet ga nikada neće zaboraviti zbog njegove inteligencije i ekstravagancije

  • 5

Timoti Liri je najveći zagovornik korišćenja narkotika svih vremena, a umro je pod dejstvom LSD-a, tražio je da ga snimaju i poslednje reči su mu bile - što da ne?

Ko je zapravo Timoti Liri?

Timoti Francis Liri je bio doktor psihologije, šef katedre na Harvardskom univerzitetu, popularni američki pisac, dizajner računarskog softvera, kontrakulturna ikona '60-tih godina u SAD i najpoznatiji zagovornik istraživanja i upotrebe psihodeličnih droga.

Sa svojim kolegom Antoni Rusoom 1960. putuje u Meksiko, gde prvi put proba psilocibinske gljive. To iskustvo tako drastično menja njegov život da on 1965. izjavljuje sledeće:

- Naučio sam više o mozgu i njegovim mogućnostima za pet sati posle uzimanja gljiva nego za prethodnih petnaest godina studija i istraživanja iz psihologije.

Po povratku na Harvard, sa svojim saradnicima Ralfom Mecnerom i Ričardom Alpertom, započinje istraživački program pod nazivom "Harvardski psilocibin projekat", radeći istraživanja o učincima psilocibina, a kasnije i LSD-a, na studentima.

Timothy Leary, Timoti Liri

Printskrin: YouTube / bibobau

Liri naglašava da LSD, kada je ispravno korišćen i doziran, uzet od strane dobro pripremljene osobe u pravoj sredini i uz nadgledanje profesionalca, može da promeni ponašanje u dobrom smeru. Njegova istraživanja nisu izazvala nijedno ubistvo, samoubistvo, psihozu niti loše iskustvo. Ciljevi Lirijevih istraživanja su uključivali pronalaženje načina za lečenje alkoholizma i popravljanje ponašanja okorelih kriminalaca. Mnogi učesnici njegovih istraživanja izveštavaju o mističnim i duhovnim iskustvima za koja tvrde da su im trajno promenila život na bolje.

Dr Liri zagovara terapeutsku upotrebu LSD-a, zbog duhovnih kvaliteta koji se ostvaruju njegovim uzimanjem. Bio je vođa mnogih kampanja za upotrebu i istraživanje psihodeličnih droga. U svojstvu priznatog stručnjaka za ljudsku psihu, Timoti Liri je preporučivao ljudima LSD kao jedan od načina za duhovni napredak. Govorio je kako u čovekovom mozgu ima još mnogo neistraženih predela koji se mogu otkriti uzimanjem "vitamina kore mozga", kako je on nazivao LSD.

Zbog pritiska javnosti Liri je otpušten sa Harvarda, a kasnije je i završio u zatvoru zbog posedovanja narkotika.

Timothy Leary, Timoti Liri

Printskrin: YouTube / Journeyman Pictures

Kako je umro Timoti Liri?

Dr Tomoti Liri je starost proveo na ludim i nezaboravnim žurkama, gde je uživao uz muziku i drogu. Kada je oboleo od karcinoma, otpočeo je pisanje knjige "Dizajn za umiranje", a promovisao je pod parolom - najvažnija.

Liri nije želeo da više prolazi kroz patnju obolelog od raka i rešio je da prekrati muke sebi LSD-jem. Želeo je da njegov kraj bude ekstravagantan koliko i njegov život. Naložio je snimanje njegovih poslednjih sati života i prikazivanje materijala uživo na sajtu http://www.leary.com/. Svi koji su želeli, a bilo ih je veoma mnogo, pratili su Lirijeve najdelikatnije trenutke.

Umro je jedinstvenom smrću u 75. godini uz poslednje reči - Što da ne?

Pogledajte poslednje dane njegovog života.

(Telegraf.rs / independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA