U Sloveniji 75 osoba obolelo od mišje groznice, lekari uputili upozorenje

Ova bolest je povremeno veoma izražena u Sloveniji

  • 0

U Sloveniji je ove godine zabeleženo više desetina slučajeva hemorahijske odnosno mišje groznice, akutne zarazne bolesti koju prenose hantavirusi koji u ljudsko telo dolaze preko kontakta sa izlučevinama zaraženih glodara, upozorile su slovenačke zdravstvene vlasti, preporučujući primenu mera zaštite jer za tu bolest ne postoji preventivni protivlek.

Kako upozorava Nacionalni institut za javno zdravlje, do 16. maja zabeleženo je 75 potvrđenih slučajeva ove bolesti protiv koje nema vakcine, a koja u nekim slučajevima može da bude smrtonosna za pacijente, prenosi Hina.

Među 75 slučajeva nalazi se 59 muških i 16 ženskih pacijenata, najviše u jugoistočnom delu zemlje.

Ta bolest je na području Slovenije prvi put dijagnostifikovana 1954. godine. Pri lakšem obliku nema posebnih zdravstvenih posledica, ali u određenim slučajevima može da bude smrtonosna, a protiv nje ne postoji vakcina, rekla je Marta Košir iz Instituta za javno zdravlje.

Hepatitis, pacov Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ova bolest je povremeno veoma izražena, posebno u pokrajinama Dolenjska i Prekmurje, gde se svake godine beleže pojedini slučajevi, a ciklično dolazi i do epidemijskih pojava.

Takav porast slučajeva mišje groznice slovenački Institut zabeležio je još 2008. godine, kad je obolelo 45 osoba, zatim 2012, kad je obolelih bilo 185, te u 2017. kada su otkrili 76 slučajeva.

Od vremena zaraze do pojave prvih simptoma bolesti mišje groznice obično prođu dve do tri nedelje, a bolest se odvija u više faza, pri čemu su za prvu fazu karakteristični visoka temperatura, jaka glavobolja i bol u bubrežnom predelu stomaka.

Budući da vakcina protiv mišje groznice ne postoji, bolest treba sprečiti u prvom redu, uništavanjem glodara koji je prenose, odnosno deratizacijom, ali i pridržavajući se lične higijene i higijene prostora, posebno pranjem ruku nakon radova u kući ili na zemlji tokom kojih čovek dolazi u kontak sa zemljom ili prašinom gde su boravili glodari, upozorava Institut.

Pogledajte video: Bube, pacovi, smeće: Ovako izgleda život u kontejnerskom naselju u Beogradu

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA