"Pileća koža" je prava noćna mora: Sprečite ove ružne tačkice i fleke zbog kojih možete da imate ozbiljnih problema

Sitne tačkice koje nam se javljaju po koži mogu da nam pokvare doživljaj nošenja letnje garderobe, ali i da nam naruše zdravlje

  • 0

Kada dođu topli i sunčani dani, jedva čekamo da se skinemo u majice kratkih rukava i pokažemo i osunčamo našu kožu, ali zbog sitnih tačkica koje se pojavljuju po telu to može da bude veoma stresno za nas.

Ponekad se pojave i mrlje na nadlakticama, a ovaj osip je u narodu poznat kao “pileća koža” dok mu je stručni naziv “keratosis pilaris”.

Maligni melanom, Rak kože, Mladež, Dermatolog, Ukoliko primetite neku promenu na koži javite se dermatologu. Foto-ilustracija: Profimedia

Ukoliko ste se već zabrinuli da je u pitanju neka ozbiljna bolest, možete da odahnete jer nemate razloga za brigu. Nacionalna zdravstvena služba Velike britanije objašnjava to kao vrlo učestalo i bezopasno stanje i da nemate potrebe za brigu i odlazak kod lekara osim ako vam ove tačkice ne stvaraju ozbiljnije probleme.

Keratosis pilaris nije zarazno stanje i ne prenosi se s osobe na osobu. Ako imate osetljivu kožu, crvene mrlje na rukama mogu da se pojave prilikom izlaganja suncu ili zimi, kada mnogo vremena provodite u zatvorenim i grejanim prostorijama.

Stanje najčešće zahvata spoljašnju stranu nadlaktice, ponekad čak i zadnjicu i prednju stranu bedara. Ređe se pojavljuje na podlakticama i gornjem delu leđa, a postoje retki slučajevi kada zahvata i obrve, lice, teme glave ili čitavo telo.

Za ovo stanje možete da zahvalite vašim roditeljima jer je ovo stanje nasledno i ako je jedan roditelj patio od toga, vi imate 50 odsto šansi da obolite od ove bolesti.

Žena, devojka se češa češe, svrab, ujed komarca, virus zapadnog nila, komarac, insekt Izlaganje suncu može da izazove reakciju. Foto: Profimedia

Nastaje kada se previše keratina nakupi u folikulama dlačica na koži. Kako je keratim protein koji se nalazi u spoljašnjem sloju kože i daje joj glatkoću, a višak keratina blokira folikule dlačicama naslagama grube kože. Te naslage proširuju pore, što je vidljivo na telu.

Kako biste sprečili ili ublažili ovo stanje radite češće nežni piling i koristite sredstva za pranje tela bez sapuna, mažite kožu losionom kada osetite da je suva, izbegavajte upotrebu oštrih sunđera i lufa kao i kamena za pete, a obavezno se tuširajte mlakom vodom i izbegavajte vruće kupke.

(Telegraf.rs/net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA