≫ 

Ovako dišu pluća pušača: Nikada više nećete zapaliti cigaretu (VIDEO)

Kada vidite snimak, bacićete cigarete istog momenta

  • 5

Amanda Eler, medicinska sestra iz Severne Karoline u SAD-u je pokazala je šta se događa u plućima pušača kada udahnu. Na Facebook-u je objavila video koji prikazuje pluća pušača i nepušača.

Nije teško pogoditi koja pripadaju strastvenom pušaču koji se od cigareta nije odvajao 20 godina - crna su i deformirana.

U jedna i druga pluća Amanda je umetnula cevčice za dovod kiseonika kako bi mogla da ih naduva i da pokaže detaljno kako izgledaju i rade.

Zdrav par pluća je na ubacivanje zvazduha reagovao prema očekivanju - napunila su se, zadržala oblik i vratila se u normalu.

Međutim, kod pluća pušača nije sve išlo tako glatko jer u njima nije ostalo elastičnosti, nisu mogla da zadrže oblik niti da zadržate ubačeni vazduh - već su se odmah izduvala. To je pokazalo kako su radila dok su bila u telu pušača, odnosno nisu mogla da zadrže vazduh, a time kiseonik nije mogao da dođe do celog tela. Upravo to je razlog zašto pušači mogu duboko da udahnu, a da i dalje osećaju kako im nedostaje kiseonik.

Duvan, cigarete, telo, steta, Razlika izmedju pusaca i nepusaca, telo, pusenje, duvan Foto: tobaccobody.fi

- To su kancerogena pluća sa hroničnom opstrukcijskom plućnom bolesti (HOPB) iz kojih je nestala elastičnost, tako da se istegnu, ali onda se odmah u trzaju povuku nazad - rekla je Amanda.

Mnogi ljudi koji su pogledali video su se zgrozili, a pušači duboko zamislili o tome šta zapravo rade svojem telu.

Bilo je i onih koji su se ponosno prisetili kako su se ostavili te strašne navike.

- Ponosan sam što mogu da kažem da je prošlo tri meseca otkako sam se odrekao 11-ogodišnje navike pušenja i nikada u životu se nisam osećao bolje - napisao je neko uz objavu.

cigarete, nikotin, cigare, pušenje Foto: Pixabay.com

Drugi žali što je ikada počeo.

- Uvijek će mi biti žao što sam pušenjem uništio svoja pluća. Prestao sam da pušim pre tri godine nakon što su mi dijagnostikovali HORB. Ako i vi pušite, prestanite što pre - napisao je Rod Andervud.

- Ja sam prestala pre sedam nedelja zbog bakterijske upale pluća i opterećenja srca, i to je nešto najbolje što sam ikada uradila - priznala je Džoan Mekdermut.

women cigarette smoke , žena, cigarete, cigare, puši, pušenje, dim Foto: pixabay.com

Među komentarima ispod videa bilo i poruka drugog tipa.

- Volim da pušim i ovaj video me neće zaustaviti u onome u čemu uživam - napisao je Mihael Brokvel.

- Ja sve znam, ali toliko volim cigarete da ne mogu da se zaustavim. Čini mi se da je to jedina stvar koja me trenutno drži psihički zdravom - priznala je Tereza Kvirin.

VIDEO: Neobična tradicija u vreme praznika dolazi iz Portugala

(Telegraf.rs / radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mery.Loo

    23. maj 2019 | 13:53

    Ehhhh da je pameti da niko nikad ne zapali ni jednu jedinu!!

  • Ika...

    23. maj 2019 | 22:40

    Ako neko mozda zna neka mi kaze..kako je moguce da odjedmom i i bez razloga ne palim vise..a bila sam strastveni pusac,paklica dnevno 26 godina..nije smeo niko da mi bilo sta lose kaze o cigaretama.. Jrdnostavno me vise ne privlace tako da ne pusim vise,nisam palila ni jednu, sad u utorak bilo 2 meseca..i dalje ne mogu da verujem a ni ostali oko mene..sta to znaci ??

  • Bogdanovic Dragan

    23. maj 2019 | 14:01

    Objaviti prije pocetka centralnog dnevnika na svim tv stanicama !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA