Sami proverite da li postoji rizik da obolite od raka dojke (TEST)

Karcinom dojke je drugi najčešći karcinom dijagnostikovan u žena, kako u svetu, tako i u Srbiji

  • 0

Najbolji način da otkrijete koliki je rizik da obolite od raka dojke je da uradite test. Sad je on dostupan i u on-line verziji, pa možete sami lako i jednostavno da proverite svoje zdravstveno stanje.

Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.

Karcinom dojke je najčešći karcinom dijagnostikovan u žena, kako u svetu (a drugi najčešći ukupno), tako i u Srbiji.

Procenjeno je da je 2012. godine u svetu oko 1.700.000 žena obolelo od karcinoma dojke, dok je iste godine od ove bolesti umrlo oko 522.000 bolesnica.

U Centralnoj Srbiji je 2009. godine registrovano 4.518 žena sa novootkrivenim rakom dojke, što čini incidenciju od 70,8 slučaja na 100.000 stanovnika. Procenjuje se da se u celoj Srbiji u toku godine dijagnostikuje oko 4.500 novoobolelih žena sa rakom dojke, koji je i vodeći uzrok smrti među malignim tumorima kod žena.

Rak dojke, Grudi, Rendgen, žensko zdravlje, TAMABEPA Promene na dojkama nisu uvek simptom raka, mogu da znače i druge bolesti Foto-ilustracija: Profimedia

Rak dojke se danas može uspešno lečiti. Za bolji uspeh lečenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti odgovarajuće lečenje. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke (skrining pregledima).

Danas postoji veliki broj istraživanja i medicinskih studija koji se bave ovom temom, ali kako komplikovane medicinske studije i istraživanja upotrebiti na način da ih svako može koristiti? Kako iskoristiti digitalnu tehnologiju i približiti ih običnom čoveku? LekarInfo tim zajedno sa svojim saradnicima kreirao je online test za rano otkrivanje karcinoma dojke. Test je baziran na činjenicama iz medicinskih studija i istraživanja.

Odvojite 5 minuta i saznajte svoj rizik za nastanak raka dojke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA