≫ 

10 najčešćih problema sa zubima: Uporni karijes, škripanje zubima i upala desni prava su noćna mora

Nema većih muka nego kada zub zaboli

  • 0

Kod zubobolje je najgore to što se bol javlja uveče kada se primirimo, a pored zubobolje postoje još neka stanja koja mogu da nam izazivaju nelagodu.

Bol

Zubobolja, Boli zub, Zubi, Depresija, Tuga Zubi mogu da bole iz više razloga. Foto-ilustracija: Profimedia

Ukoliko vas boli vilica ili usne, možda je to sve zbog zubobolje. Bol uglavnom ukazuje na karijes, ali i bolesti desni što konačno tumači zubar koji jedini i može da vam reši problem i spasi zub.

Osetljivost zuba

Ukoliko vas zubi bole kada pijete neko hladno piće možda imate problem sa osetljivim zubima što se javlja usled karijesa, frakture zuba, bolesti desni, oštećene gleđi ili povlačenja desni. Tretman zavisi od izvora osetljivosti, a o tome odlučuje zubar.

Krvarenje desni

Krvarenje ili bol u desnima su simptomi gingivitisa, bolest desni u ranom razvoju ili ste samo previše grubo prali zube. Ukoliko vam desni krvare stalno ili vas već zabrinjavaju zakažite pregled.

Ranice u ustima

Ranice u ustima mogu da budu posledica groznice, leukoplakije i kandide. Variraju u njihovoj ozbiljnosti i uzrocima nastanka. On emogu da s ejave kao posledica infekcije bakterijama, virusima ili gljivicama, ali i polomljenih zuba.

Loš zadah

Zadah, Smrad iz usta, Iznenađenje, Čudo, Začuđenost, TAMABEPA, Šok, Neverica, Štucanje Na zadah možete da utičete pojačanom higijenom. Foto-ilustracija: Profimedia

Može da bude uzrokovan hranom, nedovoljnom higijenom , suvim ustima, pušenjem ili nekim medicinskim stanjem. Može da bude i simptom bolesti desni, a pranje zuba dva puta dnevno može da spreči neugodan zadah. Perite i jezik, a ne samo zube jer se i na njemu zadržavaju bakterije.

Bol u vilici ili pucketanje

Mnogo stvari može da bude uzrok, koj ise mogu teško dijagnostikovati. Mogu da budu posledica problema sa sinusima, bolom u zubu, artritisa, povrede, škripanj ezubima, gingivitisa i slično. Vaš zubar će uraditi adekvatnu procenu i otkriće izvor bola.

Suva usta

Ovo je simptom nekog oboljenja ili neželjeno dejstvo lekova koje pijete. Pljuvačka u ustima štiti nas od kvarenja zuba tako što ispira hranu sa površine zuba i desni, neutrališe kiselinu i štiti od razvoja nekih bolesti.

Infekcija oralnog pirsinga

Oralni pirsing može da stvori čitav niz problema za vaše zdravlje. Usta su puna bakterija i odlično su mesto za nastanak infekcija. Može da se pojavi bol, otok, temperatura, jeza, drhtavica i crvenilo. Obavezno se odmah javite zubaru.

Napukli zubi

Zubobolja Javite se lekaru ako osetite neki od ovih problema. Foto: flickr/Digi_shot

Dešava se kada su zubi osetljivi, kada škripite zubima ili ste imali neku povredu. Pukotina može da bude i vidljiva golim okom, a bol koji izaziva je užasan. Ukoliko se ne tretira, problem se samo pogoršava.

Naslage na zubima i promena boje zuba

Vremenom se menja boja zuba i naslage se na njima strahovito gomilaju. Ovo je često posledica jedenja neke hrane, ispijanja kafe i čajeva, pušenja, starenja, genetike, povrede ili upotrebe nekih lekova. Rešenje može da bude izbeljivanje, ali se obavezno pre toga konsultujte sa lekarom.

(Telegraf.rs/dental-health.com-a.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA