≫ 

Posttraumatski poremećaj je sve češći kod tinejdžera, pa bi škole trebalo nešto da preduzmu

Anksioznost i depresija su prešli u nešto mnogo ozbiljnije

  • 2

Svakodnevni odlazak u školu je svojevrsni stres. Međutim, danas je situacija daleko ozbiljnija. Tinejdžeri sve više pate od posttraumatskog stresnog poremećaja, pa stručnjaci misle da bi zaposleni u školama morali da se pozabave time.

Tinejdžeri se često susreću sa strahom od nepoznatog, od neuspeha, sa strahom da ne ispadnu glupi, ali i sa strahom kojem se ne zna uzrok.

Činjenica je da su srednjoškolci, a pogotovo maturanti, suočeni sa ozbiljnijim tretmanom ocenjivanja, sa pravim testovima i doslednijim usmenim ispitivanjima od osnovaca. Što znači da im je to novo i stresno.

Najnovije statistike pokazuju da je anksioznost u ovom uzrastu vezana za gotovo svakog pojedinca, a sada je dokazano da je porast posttraumatskog stresnog poremećaja vrlo velika. Ipak, češće su na meti devojke.

Posttraumatrski stresni poremećaj se ranije vezivao samo za vojnike koji se vrate sa ratišta, kasnije je dijagnostikovan i kod osoba koje su doživele smrtni slučaj u porodici nedavno, a zatim i kod žena posle razvoda braka.

Raskid, Depresija, Tuga, Plakanje, Suze, Slomljeno srce, TAMABEPA Foto-ilustracija: Profimedia

Ipak, uznemirujuća činjenica je da ovaj poremećaj pogađa mlade ljude pred kojima je tek život. Jedan od 13 tinejdžera pati od ovog poremećaja.

Istraživači sa londonskog "Kings College"-a su ispitivali 2.232 dece iz Engleske i Velsa koji su rođeni 1994. i 1995. godine i razgovarali s njima kada su napunili 18. Skoro trećina je bila traumatizovana u nekom periodu svog života.

Ono što je katastrofalno je da se ovaj poremećaj koji se javi kod tinejdžera najčešće pogorša u starijem dobu.

Samo jedan od troje sadašnjih studenata je reklo da je razgovaralo sa psihologom ili lekarom o svom problemu. Tri četvrtine njih je razvilo neko drugo mentalno oboljenje. Polovina njih je samopovređivala sebe, a svaki peti je pokušao da izvrši samoubistvo.

Rezultati iz 2018. godine pokazuju da je rizik od depresije i anksioznosti u odnosu na 2014. godinu kod tinejdžera porastao za 78 odsto.

Devojka, depresija, tuga Foto: Shutterstock

Tako katastrofalan podatak poziva na višu odgovornost.

Neophodno je da se škole uključe i da počnu da rešavaju situaciju u svom domenu. Trebalo bi da više angažuju stručnjake koji će se posebno baviti ovom problematikom i pripremom maturanata za život.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • САЧУВАЈ Боже,

    23. maj 2019 | 16:28

    "Посттрауматски стрес, све је чешћи код тинејџер"... ВЕЋ ЈЕ ЗАБЕЛЕЖЕН ЈЕДАН СЛУЧАЈ! Све сами НАУЧЕЊАЦИ.

  • Naje

    26. maj 2019 | 17:06

    Kako mislite škole?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA