Zaboravite na klima uređaje: Žene su produktivnije kada rade na većim temperaturama

Poznato je da žene u kancelariji često osećaju hladnoću dok se njihove kolege muškarci znoje

  • 1

Najnovije istraživanje je pokazalo da žene bolje rade i misle na višim temperaturama, dok je kod muškaraca to slučaj kad je hladno. Evo kako je to moguće.

Ispitivanje je uključivalo rađenje mentalne aritmetike od strane žena i primećeno je da su rezultati zadataka bili za 9 odsto bolji kako se temperatura u prostoriji povećala za 5 stepeni Celzijusa. Ono što je takođe primećeno je da su se dame više trudile kako je rasla temperatura,

Kod muškaraca se u ispitivanju pokazalo potpuno obrnuto. Rešenja zadataka su opala za 3 odsto sa povećanjem temperature za 5 stepeni.

Intervju za posao, Razgovor za posao, kancelarija, šef

Foto: Pixabay

Poznato je da žene u kancelariji često osećaju hladnoću dok se njihove kolege muškarci znoje, a nova istraživanja zaista pokazuju da žene imaju potrebu da toplinom kako bi im bilo udobno i kako bi bile produktivnije.

- Studija se nije bazirala na tome da li vam je komforno ili nije, već koliki vam je učinak na određenoj temperaturi - kaže autor istraživanja profesor Tom Čang i dodaje da ga je najviše iznenadilo da se učinak u radu primećivao i pri oscilaciji u okviru normalnih temperatura.

kičma, sedenje, bol u leđima, leđa, vrat, posao računar

Foto: Shutterstock

Istraživači su koristili klima uređaje i električne grejalice kako bi promenili temperaturu u prostoriji od 16 stepeni Celzijusa do 33 stepena. Učestvovalo je gotovo 500 ispitanika, koji su imali zadatak da odrade zadatak sabiranja dodajući dvocifrene brojeve do pet puta. Takođe, morali su da naprave što više reči od 10 slova.

Sa porastom od 10 stepeni Celzijua temperature u prostoriji žene su na svakih 10 rači mogle da dodaju još jednu koju su napravila, dok se kod muškaraca rezultat prepolovio.

Studija je objavljena u naučnom časopisu "PLOS One", a zaključak istraživača je da ljude ne bi trebalo na poslu da ometa bilo šta, pa ni hladnoća, ni vrućina.

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vise

    23. maj 2019 | 18:59

    mi je preko glave prostorija u kojima leti moram da budem u dzemperu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA