≫ 

Urolog doktor Milošević otkriva zdravstvene probleme muškaraca u Srbiji: Neke simptome ignorišu, a ne bi smeli

Zdravlje muškaraca čini se nije prioritet kao zdravlje žena, ali to je samo zbog toga što su žene odgovornije prema svom zdravlju

  • 8

Profesor doktor Aleksandar Milošević rekao je za Telegraf.rs da muškarci nakon 50. godine života moraju da obrate više pažnje na zdravlje urinarnog trakta, ali i da opasne bolesti vrebaju mnogo mlađe muškarce od kojih neke mogu da budu i smrtonosne ukoliko se na vreme ne otkriju i ne leče se.

  • Sa kakvim tegobama se najčešće javljaju muškarci u Srbiji urologu?

- Kada je reč o zdravlju urinarnog trakta, muškarci u mladosti najčešće imaju tegobe sa mokrenjem izazvane infekcijom i to češće posebnim seksualno prenosivim bolestima kao što su hlamidija, mikoplazma i ureaplazma i to je najčešći razlog zbog kojih oni odlaze kod lekara.

Penis, Urolog, Prostata, TAMABEPA Pregled prostate obavezan je posle 50. godine života za sve muškarce. Foto-ilustracija: Foter/abolotnov

Naravno sterilitet i tegobe sa erektilnom disfunkcijom kod mlađih muškaraca su takođe problem zbog kojih se naši pacijenti javljaju. Pored toga, tu su i neke urođene anomalije sa kojima se deca rađaju, ali se to rešava na nivou dečije hirurgije i pedijatrije.

Kada su u pitanju stariji muškarci to su obično infekcije drugačijeg uzroka i najčešće je reč o bakterijskim infekcijama i tu se često javlja prostata. Znači svi muškarci posle 50. godine jedan od glavnih uzroka njihovih javljanja urologu je upravo prostata.

  • Šta je zapravo prostata i zašto je ona toliko bitna za muškarce?

- Prostata je žljezdani organ koji se nalazi ispod bešike na dnu karlice i služi za stvaranje sekreta u kojem plivaju spermatozoidi koji dolaze iz testisa. Vrlo je bitan organ za muškarca pogotovo u vreme reprodukcije u fazi mladosti do 40. i 50. godine, a kasnije to je jedan organ koji često zadaje glavobolje, izaziva dizurične smetnje, otežano mokrenje koji izaziva noćno ustajanje i mokrenje i često je jedan od glavnih uzroka nastanka bakterijske infekcije urinarnog trakta. Ono što je najgore kada je u pitanju prostata to je najčešće maligni tumor koji se veoma često javlja.

  • Da li se muškarci redovno javljaju na pregled?

- Veliki problem u otkrivanju malignih oboljenja prostate i uopšte problema sa prostatom jeste nedovljna svest muškaraca o značaju preventivnih godišnjih pregleda.  

Bešika, Puna bešika, Stomak, Mokraća, Urin, WC, Toalet, Piškiti, Upala bešike Učestalo mokrenje često je simptom da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Foto-ilustracija: Profimedia

- Svetska zdravstvena organizacija uvela je u svoje osiguranje i zdravstvena pravila preporuku da svaki muškarac posle 50. godine dođe barem jedanput godišnje u poseti lekaru i na taj način otkrije na vreme tumor ili se na vreme leči.

Najčešći simptomi i beningnog i malignog oboljenja prostate su učestalo mokrenje, noćno mokrenje, stanjivanje mokraćnog mlaza, i retencija ili nemogućnost mokrenja kao najgori simptom. Najčešće nema nekih bolova, ali ako se razvije infekcija onda se javlja dizurija, otežano mokrenje i pečenje pri mokrenju i onda se javlja bol. Bol je najčešći pokazatelj infekcije. Ono što najčešće prostata može da izazove to je veliki kamen u bešici.

  • Koliko se često muškarci uopšte javljaju na pregled i kakva je situacija u svetu?

- Za razliku od sveta gde osiguranje zdravstveno tera muškarce posle 50. da jednom godišnje posete svog urologa kod nas je to prepušteno slobodnoj odluci, slobodnom uverenju i nažalost dolaze obično tek kada ih nešto zaboli ili kada se jave smetnje sa mokrenjem. Nažalost, često i kada se čovek javi i to sa simptomima, pogotovo ako su u pitanju maligna oboljenja to može da bude već kasno za neko radikalno izlečenje. Onda smo prinuđeni da radimo palijativna lečenja, da zalečimo ljude i produžimo im nekako komforan život što je mnogo teže i mnogo skuplje nego ako se bolest otkrije na vreme.

  • Kako sprečiti oboljenja urinarnog trakta i prostate?

- Kod prevencije za porast prostate i za karcinom prostate ne postoiji neki jasan savet, ali uredan i normalan život bez stresova, uzimanje obroka na vreme, odlazak na spavanje i buđenje na vreme, zdrava ishrana smanjuju mogućnost nastanka bilo kakavih komplikacija kada je u pitanju urinarni trakt.

Ono što je bitno za urinarni sistem i zbog čega se često javljaju i muškarci i žene, to je pojava kamenja u urinarnom traktu. Urin je sam po sebi koncentrovana tečnost koja u sebi sadrži dosta peska, sadržaja koji se izbacuje iz organizma gde je kalcijum jedan od najčešćih. Ako je neadekvatna funkcija bubrega i smanjen unos tečnosti može da nastane kalkuloza urinarnog trakta. Glavni simptom kalkuloze za razliku od prostate gde se javlja učestalo mokrenje, ovde se pored toga javlja bol.

Operacija, bubreg Kamen iz bubrega se pre najčešće lečio hiruškom intervencijom. Foto: AP/Tanjug, Profimedia

Pogotovo se bol javlja kada kamen krene da izlazi iz bubrega ili iz bešike. Bolovi se smatraju jednim od najjačih koje čovek doživljava. Praćeni su mučninom, gađenjem, povraćanjem pa pacijent često u jako lošem stanju dolazi kod lekara i izgleda jako bolestan. Obično završava na hitnom prijemu gde se ultrazvučnim i rengenskim pregledima otkriva kamen i onda se uz adekvatnju terapiju ukida bol, a zatim se primenjuju moderne metode lečenja.

Danas je to jedna od najlakše izlečivih bolesti tako da se 98 odsto leči bez hirurgije, bez hiruškog noža, ali do pre 30 gdoina je to bila najčešća operacija u urologiji. Danas se svi zahvati rade u jednodnevnoj hirurgiji, u okviru jedne institucije primenjuje vantelesno razbijanje kamena bukvalno se bez hirurgije učini pacijentu intervencija i on ide posle 2-3 interevencije bez operacija, kaže doktor Milošević.

  • Kakva je zdravstvena situacija kod pacijenata starijih od 50 godina?

- Ono što je važno istaći jeste da se kod ljudi starijih od 50 godina javlja tumor urotela, ne prostate nego urinarnogh trakta. To su tumori koji, na svu sreću čak i ako su mali, mogu da prokrvare te je pojava krvi u urinu koja nije praćena bolom, takozvana bezbolna krvarenja, prvi simptom takve bolesti. Ako pacijent ima sreće da mu se to krvarenje javi baš na početku pojave tumora, onda se on otkriva lako i lako se rešava njega. Obično laserskim operacijama, ali ako je tumor zloćudan i raste više u dubinu bešike a ne spolja, onda on vrlo kasno prokrvari i pacijenti se javljaju kasno kada im je potrebna radikalna terapija poput vađenja cele bešike, pravljenje nove od creva, i dodatna terapija zračenejm i hemioterapije.

  • Muškarce često kritikuju zbog loše higijene. Koliko je to opravdano?

- Preporuka stručnjaka je lokalna higijena, pogotovo kada se radi o reproduktivnim organima i penisu kod muškaraca gde je higijena neophodna. Pravilna higijena podrazumeva redovno održavanje penisa bez korišćenja jakih šampona, blagia sredstva i ispiranje jednom dnevno, bez upotrebe bilo kakvih dodatnih krema ili bilo čega drugog što može da zapuši te žljezdice samog penisa i da dovedu do neke infekcije i stvaranja čvorića koji mogu da ometaju.

kupanje, tuširanje Održavanje higijene penisa je veoma važno. Foto: Pixabay.com

Ako se otkrije takozvana timoza ili sužena kožica prepucijama koja prekriva glavić penisa, da bi mogla da se održava higijena savetuje se obrezivanje. To često ne može da se spreči i javlja se kao simptom neke bolesti, kao što je šećerna bolest, česte infekcije pa je higijena vrlo bitna i dolazi do smanjenja kožice. Razna oboljenja penisa su veoma zanimljiva stvar. Tu su stečene anomalije penisa, stečeni problemi sa oblikom penisa, problemi sa erekcijom. Sve to što prati muškarce.

  • Ulaze li i muškarci u "menopauzu"?

- Kod muškaraca postoji andropauza, nešto slično ženskoj menopauzi. Praćena je padom muškog hormona testosterona i za posledicu ima promene u mnogim sferama života muškarca posle 50. ili 60. godine života. Sa padom testosterona on postaje nezadovoljniji, radno manje sposoban, seksualno ide ka disfunkciji, opada mu mišićna masa i radna snaga, često su skloni depresiji i nekim psihičkim reakcijama. Danas je vrlo moderan stav pošto se produžio prosečan život muškaraca da im se nadoknađuje testosteron, ali pod kontrolom lekara. Praktično je moguće podmladiti muškarca tom terapijom za 10-ak godina, da se on i fizički i psihički oseća bolje, bude aktivan i u dubokoj starosti.

Sa terapijom se počinje u onom trenutku kada se testosteron spusti ispod određenih nivoa koji su normativno prihvatljivi i to je najčešće između 50 i 60 godina. Testosteron počinje da opada već posle 30. godine, ali je to blago i diskretno opadanje. Kada se završava ta reproduktivna faza oko 50. godine on počinje sve brže i brže da opada. U 80 godina on je na svega 10 odsto od ukupnog prirodnog testosterona, toliko da ga gotovo i nema. Adekvatnom nadoknadom testosterona kod muškaraca oni i u 80. godini mogu da budu veoma aktivni, dodaje doktor.

  • Koliko su seksualni odnosi važni za zdravlje muškarca?

- Seksualni odnosi bitni su za zdravlje celog organizma, ali ne u sportskom smislu već u smislu održavanja svih životnih funkcija pa i tih. Seksualnost je vrlo individualna stvar i kao što se mi razlikujemo međusobno tako se i naša seksualnost razlikuje. Teško je odrediti šta je normalno, ali i ako ima seksualnih odnosa - onda je to normalno. Nekome je normalno jednom nedeljno, nekome jedanput mesečno, a nekome godišnje, ako se radi o starijim muškarcima. Kod mladih je to nešto češće.

Penis, Testisi, Genitalije, TAMABEPA, Gaće, Donji veš Bilo kakva promena na testisima zahteva hitnu posetu lekaru. Foto-ilustracija: Profimedia
  • Kakva opasnost vreba mlađe muškarce koji su u dvadesetim i tridesetim godinama?

- Za mlade je izuteno opasna, pogotovo između 20. i 25. godine, jedna od najopasnijih bolesti, a to je pojava tumora testisa koja se, na svu sreću, leči. Mladi obavezno moraju da se jave lekaru ako primete bilo kakvu promenu na testisu. To je bolest koja kod mladih jako brzo napreduje. Imamo primere jer je i Neša Leptir umro od toga. Zapuštena bolest može da bude smrtonosna, a na vreme otkrivena bolest je izlečiva u skoro 100 odsto slučajeva.

Što se tiče bračnog steriliteta, poremećaj spermmatogeneze je veoma bitan za muškarce jer sama oplodnja zavisi upravo od pravilne spermatogeneze tako da svaka urođena anomalija testisa podrazumeva hirušku intervenciju, adekvatnu pre puberteta - spuštanje testisa, praćenje razvoja u pubertetu i kasnije kontrola spermograma. Spermogram nam pokazuje da li postoje neke promene ili ne. Danas je u populaciji potpuno jednako zastupljena muška i ženska sterilnost. Prema svetskim statistikama oko 17 odsto brakova pati od steriliteta.

Jednaka je krivica i muškarca i žene, ako se to može nazvati krivicom. Kod muškarca se lakše uočava problem sa sterilitetom i ako dođe do toga obavezno je pregledati muškarca. Taj pregled kod muškarca se završava sve u jednom danu.

  • Koliko muškarci imaju problem sa erektilnom disfunkcijom i kako se ona tretira?

- Erektilna disfunkcija je pojava ili slabost erekcije penisa koja se javlja u oko 50 odsto muškaraca s tim što je manje ili više izražena. Kod mlađih se često javlja ta psihogena disfunkcija uzrokovana psihičkim strahom od neuspeha, dok je kod starijih sve češća pojava organskog uzroka koji je povezan sa psihičkom nadgradnjom, a to su opšte bolesti kao što je dijabetes, hipertenzija i razne druge bolesti i upotreba lekova.

Penis, Erekcija, Impotencija, veličina, Potencija, TAMABEPA Erektilna disfunkcija ne bira godine. Foto-ilustracija: Profimedia

Sama činjenica da 50 odsto muškaraca ima manje ili više izražen taj problem govori koliko se danas nauka posvećuje upravo tom problemu. Mi imamo sreće da imamo timove u Beogradu i Srbiji koji se time bave. Svaki pacijent koji se javi zbog tog problema je potencijalno izlečiv.

Lečenje je danas široka paleta, od psihoterapije, primena određenih lekova i hiruške terapije. Za pacijente koji se ne mogu izlečiti svim ovim pomenutim metodama postoji mogućnost ugradnje penilne proteze kojom se održava potpuna erekcija penisa i to je dovoljno za penetraciju.

  • Sve više mladih ljudi koristi vijagru. Koliko je ona preporučljiva, a koliko opasna?

- Vijagra je jako opasna stvar. Sama dostupnost na našem  tržištu raznih lekova koji utiču na erekciju, neproverenih i neregistrovanih dovodi do toga da se ona prekomerno koristi pogotovo u populaciji mladih ljudi. Ona psihološki sigurno loše utiče na našu komunikaciju, na naš seksualni život koji se svodi na to da se gubi ta emotivna faza seksualne komunikacije jer se erekcija mnogo lakše može dobiti bez emotivnih veza i bilo kakvih emocija već više erekcija može sama po sebi da bude izazvana lekovima, tako da je upotrebljiva za muškarca i dovodi do toga da on nikakav intelektualni, psihički trud ne treba da uloži da bi imao seksualni odnos što često te veze dovodi u zabludu i te veze se završavaju posle kraćeg vremena. To nije iskren odnos i dugoročno gledano mislim da će to dati posledice na normalan seksualni život parova.

Pojava tih lekova je veoma bitna kao se pravilno upotrebljavaju pogotovo kod ljudi kojima je to neophodno jer ne mogu drugačije, ali kao dodatak kao doping seksualne funkcije je mislim jako štetna stvar. Izaziva poremećen stav i odnos prema seskualnoj komunikaciji koja predstavlja jedan naš vrhunski intelektualni i telesni i ljudski čin koji postaje sportska aktivnost gde se gubi sve ono što je vredno u tome. Svodi se samo na penetraciju.

  • Žene češće odlaze kod ginekologa nego muškarci kod urologa. Koliko je to dobro i zašto?

- Naši ginekolozi, a i u svetu verovatno, se ne bave preterano seksualnim život žena već njihovim zdravljem. Pa imamo tu situaciju da žene često dolaze kod naših lekara koji su nažalost retko ginekolozi već moramo da se bavimo seksualnošću žena na neki drugi način. Naravno da je i ginekološko zdravlje i odsustvo bola pri seksualnom odnosu bitno, ali je psihički odnos žene prema seksualnosti jako je važan, a ne pridaje mu se dovoljno pažnje.

Zena, seks orgazam Žene i muškarci različito doživljavaju seksualnost. Foto: Pixabay.com

Danas se retko javljaju žene koje imaju neki seksualni problem što nam godvori da one imaju manju potrebu da izraze svoju seksualbnost. Seksualnost je kod žena više povezana za majčinstvo, za neke druge odnose. Odnos žene prema seksualnosti je potpuno drugačiji od muškaraca. Muškarac često pristupa seksualnosti nagonski zbog testosterona, a žena često promišljeno i lakše može da proživi svoj život i bez neke aktivne seksualnosti. Što mislim da nije dobro, jer žene treba da se otvore i da pokušavaju da reše probleme jer medicina danas ima mnogo načina da reši taj problem.

  • Sa kakvim problemima se javljaju parovi kada je seksualnost u pitanju i kako im pomoći?

- Sve češće se jabvljaju parovi koji imaju neki seksualni problem, i situacija je mnogo drugačija nego ranijih godina kada žene praktično nisu ni posećivale seksologe. Danas se javljaju sve češće parovi i žene, i naravno da ima žena koje jednostavno imaju manje potrebe za seksualnošću nego njihovi partneri i to jeste čest uzrok pogotovo kada su prošle godine u nekoj vezi ili braku kada je žena došla u neke godine kada je završila celu proceduru. Ona može da bude nekad manje seksualno aktivna i željna seksualnosti i to jeste jedan od glavih uzroka seksualne disfunkcije kod žena. Pogotovo ako imaju nesprenog partnera kod sebe.

Da bi žena uopšte poželela seksualnost kod nje je sa nekom osobom potrebno mnogo više faktora da se zadovolji nego kod većine muškaraca. Muškarac ima taj seksualni nagon koji je proizveden testosteronom, kod žena je često estrogen taj koji izaziva osećaj brige, nežnosti, majčinstva, a manje seksualnu agresiju.

Povišen testosteron kod žena može da se javi kod tumora nadbubrežnih žljezda i u menopauzi kada dođe do pada estrogena. To može pozitivno da utiče na njenu seksualnu želju. Jedna od terapija seksualnosti kod žena može da bude i testosteron.

VIDEO: Slučajno je otišao na pregled i produžio sebi život

(Telegraf.rs/M.Krstić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pile

    26. maj 2019 | 12:58

    Pazi ovog, uredan zivot bez stresova...hahah , Srbija je ovo

  • Čiča

    26. maj 2019 | 13:21

    Hahaha. Zamisli da zdrav zatražiš upute za preglede, koje I bolestan čekaš 2-3 meseca. Dobio bi uput za psihijatriju.

  • saj

    26. maj 2019 | 14:40

    kakve gluposti...da odes na pravi pregled moras sve da platis..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA