≫ 

6 svakodnevnih nezdravih navika koje nam uništavaju creva

Kako biste imali kvalitetan i zdav život veoma je važno da vodite računa o zdravlju vaših creva

  • 0

Sve što jedete i radite može da utiče na bakterije u vašim crevima, a one su zadužene za pravilno funkcionisanje kako creva tako i celog digestivnog trakta.

Stres i sve kroz šta naše telo prolazi u toku dana dovodi do lučenja nekih hormona koji mogu da utiču na rad organa, ali i osećaj bola i slično. Ništa se dobro neće desiti ako loše utičete na bakterije u vašim crevima. Ako vaša creva nisu srećna, verujte nam nećete biti ni vi. Javlja se nadimanje, gasovi, zatvor, osećaj nelagodnosti i slično.

Do poremećaja i problema dolazi usled promene i narušavanja crevne flore. Ovih 6 grešaka koje pravimo mogu da nam poremete rad creva i izazovu nevolje.

Jutarnja kafa na prazan stomak

kafa, kolac Foto: Pixabay.com

Doručak već neko vreme nije najvažniji doručak u toku dana. Za rad creva hrana ujutru je veoma važna jer bakterije u njima imaju svoj radni ritam. Promenom njihove ravnoteže tokom dana nastaju problemi. Doručak bogat vlaknima hrani bakterije neophodnim hranljivim sastojcima i one mogu da obavljaju svoj posao kako treba.

Nedovoljno vlakana

Svakoga dana trebamo da unesemo 38 grama vlakana, jer se dobre bakterije hrane vlaknima kao što mi volimo slatkiše. Ukoliko ne unosimo dovoljno vlakana, dolazi do nadimanja i gasova.

Beskorisne masti

Kada se prejedate šećerom i nezdravim namirnicama, hranite bakterije koje vam nisu od pomoći. Tako dolazi do pojave upala koje izazivaju dijareju, nadimanje i zatvor. Umesto toga, unosite zdrave masti i hranite dobre bakterije.

Prebrzo jedete

Jedenje čipsa, devojka jede čips Jedite polako i dobro žvaćite hranu. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Gasovi se javljaju ukoliko brzo jedete i gutate hranu bez dovoljno žvakanja. Tako hrana dospeva do creva, a da nije u potpunosti svarena. Bakterije koje se tada njima hrane proizvode više gasova.

Nervoza

Kada ste anskiozni ili nervozni, brže dišete i gutate više vazduha. Tako ste više otečeni i imate probleme sa gasovima. Napravite pauzu s vremena na vreme i sklonite se sa vašeg radnog stoila.

Malo spavate

Ukoliko se niste dobro naspavali to će se odraziti i na vaše varenje. Vašem digestivnom sistemu treba solidan odmor. Kada ne odmarate dovoljno tokom noći, vaše telo možda neće imati dovoljno vremena da svari hranu koju ste pojeli tokom dana.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA