Muškarci koji rade ovo da bi imali veće mišiće - prave veliku grešku zbog koje mogu da ostanu sterilni

Muškarci koji vežbaju u borbi za mišiće biraju i neka štetna sredstva

  • 1

Prevelika želja za bujnijom kosom ili većim mišićima može da vas učini neplodnim i onemogući vam da sa partnerkom začnete bebu.

Stručnjaci ukazuju na to da iskrivljena slika o telu i pritisak društva navodi neke muškarce da koriste anaboličke steroide. Ova teorija se naziva Mosan-Pasijev paradoks jer je nazvana po dvojici autora koji su opisali ovaj fenomen - Džejmsu Mosmanu sa Univerziteta Braun i profesoru Alanu Pasiju sa Univerziteta Šefild. Oni su uvereni da se ovaj paradoks može primeniti i na muškarce koji koriste lekove poput finasteride koji služe za lečenje ćelavosti. Mosman je došao na ovu ideju dok je radio na svom doktoratu.

Injekcija, Steroidi, Ftines, Bodibilder, Bodibilding, Doping, Vakcina, Mišići, Bicepsi Steroidi mogu da budu opasni po plodnost muškaraca. Foto-ilustracija: Profimedia

- Primetio sam da dolaze muškarci na testiranje plodnosti i da su oni zaista veliki. Oni se trude da izgledaju veliki, ali tako sebe čine samo evolutivno nesposobnima jer oni u svojim ejakulatima nemaju uopšte spermu, rekoa je Mosman.

Želja da budu fit po svaku cenu tera muškarce da koriste anaboličke steroide i tako sebe unazađuju u reproduktivnom smislu. Tako njihova muškost i fizička muževnost dolaze u sukob.

Mosman i Pasi su iskombinovali njihove zaključke u paradoks, ali je važno naznačiti da oni nisu otkrili efekte koje zloupotreba finasterida ima na plodnost. Poznato je da anabolički steroidi smanjuju plodnost tako što remete hormone zadužene za slanje signala za proizvodnju sperme.

Perike, ćelavost U želji da imaju bujniju kosu, muškarci koriste steroide koji mogu da budu štetni poplodnost. Foto: amazon.com, Profimedia

Istraživanja su pokazala da finasteridi mogu da izazovu i erektilnu disfunkciju i mali procenat spermatozoida u spermi. U oba slučaja, muškarci mogu da povrate kvalitet spoerme kada prestanu da koriste preparate. Nažalost, muškarci koji su duže vreme zloupotrebljavali steroide i koristili ih u velikim količinama mogu da trpe trajne posledice.

Oba autora su ukazala na to da je neophodno posvetiti se edukaciji ljudi o steroidima, pogotovo među mlađim muškarcima.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dixi

    29. maj 2019 | 12:10

    A da li je neko ispitao kakve posledice snose deca od tih sto su koristili steroide ako se desi da se ostvare kao roditelji ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA