≫ 

Buket zdravlja: Salata od ovog jestivog cveća izuzetno je bogata vitaminima

Verovatno vam je nekada palo na pamet šta bi vam se desilo kada biste pojeli buket cveća

  • 0

Naši preci, da bi se prehranili, bili su primorani da jedu biljke, divlje voće, koštunjave plodove i korenje, a tek kasnije je čovek počeo termički da obrađuje namirnice i da  sveža hrana dolazi u obliku voća i povrća za salatu.

U novije vreme, u jelovnik polako ulazi i cveće. Ali ne svo cveće, naravno.

salata, cvece Nije svo cveće jestivo. Foto: Pixabay.com

Salate od jestivog cveća postale su pravi trend i ne samo što izgledaju vrlo neobično i atraktivno, imaju posebnu aromu i veoma su zdrave. U nekim delovima sveta cveće je važan deo tradicionalne kulture. Takvu kulturu pojedini botaničari i nazivaju kulturom jedenja cveća.

Cveće se osim u salatam koristi i na sendvičima,  u supama i pićima.

Dragoljub – naročito lep, ali i ukusan cvet. Mladi listovi dragoljuba imaju puno vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blaži od pikantnih listova i odlični su u salatama sa paradajzom, svežim kozjim sirom.

Borač – ili “krastavac biljka” – svojim divnim plavim cvetovima predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus, ali ide i uz povrće, supe i sosove. Pomaže i prilikom prehlade.

salata, cvece Pravi ljubitelji egzotične hrane obožavaju cvetove banane. Foto: Pixabay.com

Ljubičica – cvetići obične i rogaste ljubičice imaju divan ukus.

Timijan – idealan je za spravljanje marinada za roštilj, uz povrće i kuvana jela.

Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Dobro se slaže sa ribom, a nezamenljiva je kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj ili se prerađena jede u bombonama.

Osim nabrojanih, u jestive cvetove spadaju i slez, dan i noć, neven, ruža i maslačak. Cvetovi banane, akacije ili gardenije namenjeni su ljubiteljima egzotičnijih ukusa.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA