Zašto je maslac bolji izbor od margarina

Dve namirnice koje se svakodnevno nalaze u upotrebi mnogih domaćinstava svakako su maslac i margarin, a poslednjih nekoliko godina aktuelna je tema o uticaju koji obe imaju na naše zdravlje, pa je samim tim neophodno razjasniti koja od ove dve namirnice i zbog čega je bolja za naš organizam

  • 1

Jedna od najbitnijih razlika između margarina i maslaca jeste poreklo ovih namirnica, pa tako margarin nastaje industrijskim procesom hidrogenizacije biljnih ulja, dok je maslac mlečni proizvod koji se proizvodi prirodnim putem, kao i kajmak i sir. Iz ovog razloga, mnogo je bolje sebi i svojoj porodici poslužiti maslac koji se konzumira hiljadama godina unazad.

Pored toga, maslac sadrži vitamine A i E, kao i selen, koji je od izuzetnog značaja u borbi protiv gljivičnih infekcija. Važno je znati da su neki margarini obogaćeni određenim vitaminima, ali da se oni naknadno dodaju u procesu proizvodnje, što je daleko nepovoljnija situacija od one u kojoj su vitamini prirodno zastupljeni u nekom proizvodu, kao što je slučaj sa maslacom.

Budući da sadrži arahidonsku kiselinu, holesterol koji maslac u sebi ima od suštinskog je značaja za razvoj mozga i nervnog sistema dece, a ima i važnu ulogu u moždanoj funkciji. Bitna osobina maslaca je i to što mnogo bolje reaguje na visoke temperature i bolje se ponaša pri zagrevanju od margarina, tako da se njegova upotreba na ovaj način nikako ne preporučuje.

Mnoge studije koje su sprovedene i koje se često ponavljaju u Americi, pokazuju da je unošenje hidrogenizovanih masti koje su zastupljene u margarinu, izazivaju kancer, dok sa druge strane maslac koji je bogat linolnom kiselinom upravo sprečava ovakvu vrstu oboljenja.

Izuzetno je važno znati da trans masti i zasićene masti nisu isto, a danas svaki margarin ima makar malu količinu trans masti, koje nastaju tako što se tečna ulja u potpunosti hidrogenizuju i time dobijamo zasićene masti, pa se to kasnije meša sa rafinisanim tečnim uljem, što znači da su margarini veštački napravljena zasićena mast. Ovo saznanje nas ponovo vraća na početak priče, odnosno da treba da razumemo da je mnogo zdravije odlučiti se za prirodne masti koje maslac u sebi ima.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    30. maj 2019 | 21:51

    Margarin je hidrogenizovano biljno ulje. U prevodu zejtin pomešan sa vodonikom. Osmišljen za industrijsku upotrebu kao mazivo. U 18 veku pre maziva od nafte korišten je margarin. Zbog izuzetne sličnosti sa maslacem počeo da se koristi za ishranu sirotinje. Inače veoma štetan i skoro neupotrbljiv. Stavite margarin na toplom mestu ako treba i 10 g neće se pokvariti. Promeniće samo boju. Nijedna bakterija GA ne razgrađuje. PA tako ni bakterija u želudcu ni crevima. Znači nejestiv. Rok upotrebe ima isključivo zbog zakona Koji propisuje Rok trajanja namirnica. Štetne masnoće koje uđu u krvotok ostaju u istom veoma dugo. I kancerogene su. U mnogim zemljama zabranjen za ljudsku upotrebu. Znači OTROV.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA