≫ 

Muškarci čije su se majke tokom trudnoće razvele ili izgubile nekog bliskog, imaju ovih problema sa spermom

Način života majke utiče na razvoj bebe u stomaku, pa je veoma važno smanjiti stres kod trudnica

  • 0

Muškarci čije su majke prošle kroz veliki stres tokom trudnoće mogu da budu manje plodni od ostalih jer im se smanjuje kvalitet sperme.

Što je stresniji događaj koji trudnica proživljava, kao što je smrt rođaka ili prijatelja ili razvod, to je manjeg kvaliteta sperma dečaka koji nosi u stomaku. Stresni događaji smanjuju kvalitet sperme za 36 odsto i nivo testosterona za 11 odsto.

Melburn, laboratorija, donatori sperme, donacija sperme, sperma Foto: Tanjug/AP

Eksperti se boje stresa u trudnoći, koji može da poremeti nivo hormona i tim ekvalitet sperme i smanji plodnost. U poslednjih 40 godina plodnost kod muškaraca se smanjila za 60 odsto.

Istraživači su posmatrali spermu 643 muškaraca u 20-im godinama. Dve decenije ranije njihove majke su posmatrane dok su bile trudne i bile su u obavezi da prijave smrtni slučaj u porodici, probleme u vezi ili sa novcem. Skoro dve trećine majki je prošlo kroz najmanje jedan stresni period tokom prvih 18 nedelja trudnoće. Jedna od sedam je prošla kroz tri ili više stresnih perioda u prvih 4 i po meseca.

Kako je smanjen proj spermatozoida i testosterona, sinovi majki koje su prošle kroz stres imali su 12 odsto manje pokretnu spermu što znači da su im spermatozoidi bili lošiji plivači.

Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplođenje Foto-ilustracija: pixabay.com

Decenijama unazad u razvijenim zemljama rapidno opada broj spermatozoida. Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da je u periodu od 1973. godine do 2011. godine došlo do smanjenja broja spermatozoida za 59,3 odsto među muškarcima u Severnoj Americi, Evropi, Australiji i Novom Zelandu.

Na plodnost negativno utiču i pušenje, stres, gojaznost i izlaganje hemikalijama i pesticidima, visok krvni pritisak, slatkiši, varikočele u skrotumu i promena hormona.  

Naučnici su ukazali na to da oni ne tvrde da stres smanjuje kvaliteet sperme već da samo postoji veza između ta dva.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA