Fizička aktivnost koja ništa ne košta, a daje najbolje rezultate po telo i čini prijateljstva snažnijim

Ako biste morali da izdvojite jednu sportsku aktivnost koja se danas smatra ličnom kulturom onda bi to svakako bilo trčanje.

  • 2

Ono što je najzanimljivije jeste da je trčanje besplatno, ne zahteva preterano skupu opremu, a minimalna priprema je sve što vam je potrebano ako ste potpuni početnik u ovome.

Motivišite se!

Jednom kada postane navika, trčanje je mnogo lakše. A svaku naviku čini grupa faktora kao što su vreme, mesto i društvo, pa nagrada i rutina. Stoga trčite uvek u isto vreme dana, slučajte istu muziku tokom zagrevanja i nagradite sebe posle trčanja kako bi vaš mozak vežbanje što pre povezao sa nagradom. Takođe, podrška igra veliku ulogu, pa zašto ne biste počeli da trčite sa prijateljima ili kolegama i zajedno se pripremili za prvu sledeću trku na pet hiljada metara. Krajnji cilj takođe igra veliku ulogu u motivaciji, pa je ovo odličan cilj koji možete zadati ekipi.

Samo se krećite!

Osim što je naučno dokazano da ljudi koji se neprestano kreću žive duže, fizička aktivnost u svakom smislu te reči je od vitalne važnosti za naše telo. Ipak, pre nego što krenete da trčite počnite sa "zagrevanjem", a sama šetnja i smenjivanje brzog i sporog tempa je možda i najbolji trening.

Strpljenje je ključ!

Ako uopšte niste u formi, prvi trening neka bude 15 minuta sa postepenim povećavanjem od pet minuta po svakom narednom treningu. Bitno je da druge nedelje možete da izdržite i do pola sata trčanja u kontinuitetu.

trčanje foto: pixabay.com

Posle dve nedelje na trku!

Prvi test posle dve nedelje trčanja svakako bi trebalo da bude trka na pet hiljada metara, a idealna prilika da proverite koliko ste napredovali je SBB Business Run trka koja će se održati 13. juna u Beogradu, 19. septembra u Nišu i 10. oktobra u Novom Sadu.

A osim što ćete napraviti krupan korak u svom životu, male fizičke aktivnosti praktikujte svaki dan i u toku osmočasovnog radnog vremena:

- tokom pauze za ručak šetajte 15 minuta

- navijte alarm na poslu na svakih sat vremena i prošetajte po prostoriji - za osam sati radnog vremena sagorećete 132 kalorije.

- socijalizujte se i vežbajte sa kolegama, te tako stvorite još neko zajedničko interesovanje osim posla.

- vežbajte strpljenje jer mnoge od pozitivnih promena koje slede neće odmah biti vidljive, ali nema razloga za brigu - možda se neće odmah u ogledalu videti promene, ali ćete se vi sigurno osećati bolje.

(PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gazda_Rajko

    8. jun 2019 | 14:57

    Nista ne kosta ???? Nemoj da ste smesni !!!

  • BASA

    8. jun 2019 | 16:15

    Mi svuda idemo peske ! Na pijacu idemo sa kolicima , nista nenosimo u rukama ! Jos ako se sretnemo sa komsijama , svratimo na kafu u obliznji Kafic ! Nedeljno prelazimo oko 50 km. ! Na godisnjoj proveri zdravlja , svi lekari nam cestitaju i udele jos po koji savet za zdraviji i vedriji zivot ! Hvala nasim lekarima !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA