≫ 

Ako ovog trenutka prekinete sa pušenjem - za samo 20 minuta 3 najvažnije stvari u vašem organizmu će se vratiti u normalu

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv pušenja i pravo je vreme da ostavite pušenje.

  • 15

Cigarete su se uvek vezivale za ličnosti koje žive punim plućima, uživaju u životu, stvaraju i razlikuju se od ostlaih. Jedno vreme su se vezivale i za glamur Holivuda, pa je bilo čak poželjno i moderno da se nađete s cigaretom u ruci. E, a onda smo shvatili šta su zapravo cigarete i šta čine našem telu.

Zašto postajemo zavisnici?

Samo jedan dim je dovoljan da pošalje nikotin pravo do vašeg mozda i to za samo 10 sekundi! Konzumacija nikotina oslobađa hemijske supstance kao što su dopamin i noradrenalin, koji čine da se osećamo mirnije i budnije. Ono čuveno "daj mi jednu cigaretu da se smirim" upravo se odnosi na gore navedeno.

Međutim, upravo tako i počinje začarani krug u kojem je mozak naučio da se može osetiti bolje samo uz nikotin. To zadovoljstvo ima posledice, a statistike jasno ukazuju na veličinu tog problema.

Duvan, cigarete, infografika Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf/Shutterstock

Brojke govore za sebe

U Srbiji trećina stanovništva puši, a pušenje je u najvećem porastu kod žena. Od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima u Srbiji godišnje umre skoro 16 hiljada ljudi, odnosno 5 hiljada od raka pluća, podaci su Klinike za pulmologiju.

Samo u Evropi godišnje umire 700,000 ljudi od posledica pušenja. Čak u 90 odsto slučajeva pacijenti sa rakom pluća umiru.

Šta dobijamo ako ostavimo cigare?

Život bez cigareta je zaista prelep i to je naučno dokazano.

Ako bismo danas ostavili cigarete za 20 minuta će se poboljšati cirkulacija krvi, krvni pritisak i puls će se vratiti u normalu.

Za osam sati nivo kiseonika u krvi vratiće se u normalu.

Za 24 sata pluća počinju da se čiste od ostataka duvana.

Za 48 sati više nema nikotina u vašem telu i poboljšava vam se osećaj za ukus i miris.

Za godinu dana rizik od srčanog udara se smanjuje za 50 odsto.

Za 10 godina rizik od raka pluća se smanjuje za 50 odsto.

Za 15 godina rizik od srčanog udara se spušta na nivo osobe koja nikada u životu nije zapalila cigaru.

Cene cigareta, infografik Foto: Telegraf

Uradite to kako treba

Zavisnost koju izaziva nikotin je posebno zabrinjavajuća jer samo 20 odsto strastvenih pušača uspe da prekine s pušenjem iz prvog puta. Osim savetovališta, postoje razne vrste terapija koje mogu pomoći pušačima da izađu na pravi put (flasteri, žvake, hipnoza), kao i farmaceutski proizvodi.

Psihološka podrška je jako važna, pa svaki pušač mora da bude pripremljen na ono sa čim će se sve susresti u borbi protiv ove ružne navike.

Nažalost, elektronske cigarete vam ne mogu pomoći u procesu jer i u ovom slučaju konzumirate nikotin, samo bez drugih štetnih materija, čime zapravo i dalje hranite svoju zavisnost. Takođe, s obzirom na to da je većina ovih uređaja lansirana relativno skoro, ostaje da sačekamo rezultate niza studija i vidimo u kojoj meri štete ili ne štete našem zdravlju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    31. maj 2019 | 15:54

    Za godinu dana ušparaćeš sebi za godišnji ako ništa drugo.

  • Neutralan

    31. maj 2019 | 17:38

    Probao sam da ostavim cigare i uspeo sam ... Nisam pusio 2 godine i opet sam propusio jer iskren da budem da sam se za te 2 godine ugojio skoro 30 kg i uopste se nisam osecao lepo... Za te dve godine promenio sam 6 zuba zeludac me ubijao (gastritis) kolena me bolela ma nema sta mi nije falilo... I evo opet sada pusim i osecam se mnogo zdravije bolove nikakve nemam... A sto se sparanja tice moze da se uspara ali opet je to otislo na zube ...Svako neka radi kako misli da je dobro i kako njemu odgovara ima vremena za sparanje a sa ovim platama da budemo sretni ako izguramo 3 nedelje a za sparanje da i ne pricamo

  • AcoGM

    31. maj 2019 | 17:42

    Prestao da pusim 2008 god., i nikako da ustedim za more .Gazda mi iste godine skinuo 10% od plate i nikad nije za sve ove godine vratio bar na isto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA