Rekli su da je alkoholičar, a ispostavilo se da joj je jetra obolela od ceđene pomorandže (FOTO)

Bolesti jetre ne bi trebalo vezivati samo za konzumiranje alkohola

  • 2

Bolesti jetre se mahom vezuju za alkoholičare, a to uopšte ne mora da bude slučaj. Alison Džonson je samo jedan primer da kada pijete često, na primer, sok od pomorandže, to može da bude jednako štetno za vaše zdravlje i ovaj organ kao i kad pijete alkohol.

Da, ćelije jetre mogu da obole usled konzumiranja određene količine alkohola, ali one mogu i da se oštete

Kada je Alison Džonson rekla da ima problema s jetrom, ljudi su automatski pretpostavili da konzumira mnogo alkohola. Međutim, ovo nije moglo biti dalje od istine.

- Nikada nisam bila alkoholičar. Najviše što bih popila su jedno do dva piva sedmično. Moji problemi s jetrom zapravo su se svodili na prekomernu telesnu težinu i na neupražnjavanje bilo kakvih vežbi - kaže Alison.

Njena jetra je u 2017. bila toliko oštećena da joj je rečeno da će, ako ne izgubi na težini, biti mrtva u roku od dve godine.

Na sreću, to se nije desilo.

Većina ljudi povezuje reči "bolest jetre" s zavisnicima od alkohola. Međutim, postoji još jedan oblik bolesti jetre koji nije povezan s alkoholom, ali je vezan za gojaznost i dijabetes.

Rizik od razvoja tog drugog oblika bolesne jetre posebno je visok kod onih koji imaju prekomernu težinu, ne vežbaju, puše, imaju povišen holesterol ili krvni pritisak, kao i kod žena sa sindromom policističnih jajnika.

Kao dodatan uzrok su navedeni slatki napici, odnosno sokovi. Upravo oni mogu da prouzrokuju nakupljanje masnih ćelija u jetri i, u nekim slučajevima, mogu da eskaliraju do upale i ožiljaka na jetri. Navodi se i kako naizgled bezopasan sok od pomorandže može da bude jednako kriv kao i crno vino.

đus, pomorandža pixabay.com

Alison je upravo najčešće pila sok od pomoranže i to više čaša na dan.

Još jedan razlog za zabrinutost je da ova bolest, koje je pre uglavnom pogađala ljude u 40-im i 50-im godinama, sada sve više pogađa tinejdžere i decu. Bolest u većini slučajeva nema simptome, tako da mnogi ljudi nisu svesni da je imaju.

Obično se dijagnostikuje kada se rade krvne analize da bi se ispitalo nešto drugo, pa se tada pokaže povišen nivo jetrenih enzima (što upućuje na oštećenje ćelija ovog organa). Tek naknadni pregled, kao što je ultrazvuk, može da pokaže "masnu" jetru.

Alison je dobila svoju drugu šansu. Danas se zdravo hrani, veoma naporno trenira i održava kilažu i šećer u krvi na optimalnom nivou.

- Većina ljudi nema pojma da ima masnu jetru i reći će da se dobro osećaju kada im se dijagnostikuje. Tek u kasnijim fazama počinju da osećaju simptome kao što su žutica, bolovi u stomaku, otoci, taman urin, tamna stolica i svrab - rekao je profesor Folovfild.

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki nije Slovak

    2. jun 2019 | 13:52

    Pa najzesce je kad su na dijeti pa popiju 3 litre cedjene narandze jer je to zdravo a ne razmisljaju da je to 10 naradnzi koje ne moze pojesti a da ne cedi. E mozga majko mila

  • Jeretik

    2. jun 2019 | 18:37

    "Svaki otrov je lek, i svaki lek je otrov, sve zavisi od količine ".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA