Svi ćemo postati meteoropate: Evo koje bolesti stižu sa sve bržim klimatskim promenama

Kako vreme ide sve smo više meteoropate...

  • 1

Globalno zagrevanje planete koje uzrokuje klimatske promene već ima ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, a situacija u budućnosti će se samo pogoršavati, upozorava zajednička studija nekoliko univerziteta u Evropi.

Izvesno je povećanje zaraznih bolesti preko komaraca i pogoršanje različitih mentalnih poremećaja kao što su posttraumatski stres, anksiozni poremećaj, depresija i zloupotreba supstanci.

Najpogođenija grupa su stariji ljudi, hronični bolesnici, deca i migranti dok će stanovnici velikih gradova biti izloženiji višem nivou termalnog stresa od onih u predgrađima. S geografske strane, Sredozemlje i region Arktika smatraju se najranjivijim na klimatske promene.

klimatske promene, samit, poljska, UN Foto: Tanjug/AP

- Brzina kojom se klima menja već je na svetskom nivou izazvala ozbiljne zdravstvene posledice po populaciju planete u poslednjih nekoliko decenija, upozoravaju stručnjaci dodajući da se rizik po zdravlje povećava iz godine u godinu.

Ono što mi možemo da uradimo jeste da smanjimo emisije izduvnih gasova, samim tim i veliki broj prevremenih smti izazvanih uticajem ozonske rupe u Evropi, ali i posledice iznenadnih vremenskih katastrofa - suša i poplava. Na primer, već je u oblasti Sredozemlja smanjena proizvodnja hrane u razmeri od 5 do 25 odsto zbog povećanih temperatura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bern

    5. jun 2019 | 09:50

    Nije kriva klima nastanku meteoropata nego je ljudima lošije kada su promene vremenskih uslova,za tu osetljivost treba tražiti druge uzroke ali to ne odgovara onima koji priozvode i plasiraju u prodaju razna hemijska jedinjenja koja čine organizam osetljivim,pogođen sa time ali komentar ne mogu mnogi da shvate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA