Piletina je podjednako opasna kao i svako drugo meso - evo koliko smete da je pojedete da ne ugrozite svoje zdravlje

Brojni stručnjaci upozoravaju da se u ishrani trebamo okrenuti više kvalitetnom mesu

  • 3

Jedenje piletine ili nekog drugog belog mesa je možda bolje za vaše srce i ishranu nego crveno meso poput govedine, jagnjetine i svinjetine.

Crveno meso je postalo demonizovana namirnica poslednjih godina nakon što je istraživanje iz 2012. godine pokazalo da zasićene masti koje ima u sebi povećava rizik od prerane smrti. 2015. godine Internacionalna agencija za istraživanje raka uvrstila je crveno mesto u potencijalno kancerogenu namirnicu.

pecena jagnjetina Izbegavajte jagnjetinu. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Belo meso se klasifikuje kao zdravije, manje masno i podiže zbog toga prodaju živine. Malo istraživanje dovelo je sve to u pitanje.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku došlo je do saznanja da belo i crveno meso povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi u jednakoj meri, povećavajući tako i rizik od srčane bolesti.

Zasićene masti koje se nalaze u puteru, siru i pavlaci povećavaju holesterol. Vođa istraživanja profesor Ronald Kraus rekao je da su kada je istraživanje planirano očekivali da crveno meso ima više negativnog uticaja nego belo.

- Bili smo iznenađeni kada smo saznali da to nije slučaj jer je efekat na holesterol identičan i da je nivo zasićenih masti potpuno jednak, rekao je on.

Ren i meso, Krompir, Govedina, Rinflajš Govedina je podjednako opasna kao i belo meso. Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživanje nije obuhvatilo živinu koja se slobodno kreće i to goveda, kao i procesuiranu hranu poput slanine i kobasica, kao ni ribu. Smanjenje konzumiranja mesa kako belog tako i crvenog je jedina alternativa za sniženje holesterola u krvi.

U istraživanju je učestvovalo 113 ljudi starosti od 21 do 65 godina. Podeljeni su u grupe, od kojih su neki jeli crveno meso, belo pileće meso, ali je glavni izvor crvenog mesa bila govedina hranjena kukuruzom. Belo meso je bilo od piletine i ćuretine.

Uzimani su uzroci krvi i otkriveno je da je povišen holesterol krv za zapušenje krvnih sudova i izaziva bolest srca. Crveno meso je izvor gvožđa i vitamina B12, ali je ipak palo u drugi plan kada je otkriveno da je meso kancerogeno.

Stručnjaci su ovom prilikom upozorili ljude da ne treba jesti više od 70 grama crvenog mesa ili mesnih prerađevina dnevno.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nisu

    8. jun 2019 | 08:11

    Mesa opasna već hrana kojom se te živorinje hrane, hemija i gmo zarad bržeg i produktivnijeg uzgoja, krajnji korisnik - kolateralna šteta, prihod ostvaren!

  • Dija

    7. jun 2019 | 23:12

    Samo Amerika nešto kaže Ali šta naši kažu to me zanima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA