10 prostih načina da smanjite bol, svrab i otok kada vas ujede komarac

Sa toplijim vremenom dolaze nam i letnje napasti - komarci

  • 0

Niko ne najavljuje dolazak leta bolje od komaraca, a kada ove male napasti ugrizu njihova pljuvačka dospeva u našu kožu i izaziva crvenilo i svrab.

Verujemo da ste u velikom iskušenju da češete ujed komarca, ali bi ga to samo još pojačalo. Kada se češete, vaš imuni sistem oslobađa komponente koje izazivaju veći otok i svrab. Bakterije ispod noktiju usled češanja mogu da izazovu i neku infekciju.

Losion sa cink-karbonatom i oksidom gvožđa

Shutterstock Foto: Shutterstock / Češanje može upućivati na nešto više od bezazlenog svraba

Losion boje žvake, je prva linija odbrane kod ujeda komarca i svraba. Losion hladi i tako olakšava tegobe svraba i otoka. Nanesite tanak sloj losiona ciljano na ujed i ostavite da odstoji.

Hidrokortizolna krema

Ukoliko vam losion ne pomogne, probajte neku kremu sa hidrokortizolom ili kremu koja sadrži 1 odsto hidrokortizola. On smanjuje upalu, crvenilo i otok. Nanesite u tankom sloju na očišćenu kožu.

Oralni antihistamin

Uzimanje oralnog antihistamina može da vam donese olakšanje i smanji osećaj svraba. Odlični su kada zbog ujeda ne možete da zaspite. Za ovaj lek obratite se vašem lekaru.

Led

Hladnoća je vazokonstruktivna pa smanjuje cirkulaciju krvi u otekloj regiji koja svrbi. Možete ga koristiti više puta po potrebi.

Hladna kesica čaja

Poput leda, kesica čaja potopljena u hladnu vodu može da smanji protok krvi na površini kože kako bi se smanjio otok i svrab. Potopite kesicu čaja u hladnu vodu i ostaviti malo da odstoji, a onda je stavite na ujed 10 do 15 minuta.

Ovsena kupka

Svrab, Češanje, Komarci, Koža Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ovsena kaša sadrži umirujuće sastojke koji neguju kložu i snižavaju pH nivo tako što smanjuju iritaciju i smanjuje svrab.

Aspirin

Kako je aspirin protivupalno sredstvo može da smanji otok. Smrvite aspirin i sa malo vode napravite pastu. Nanesite na mesto ujeda.

Aloe Vera gel

Poznat je po umirujućem dejstvu na kožu kada je izložena suncu, ali pomaže i kod ujeda insekata. Radi jer ima protivupalno dejstvo i deluje blagotvorno na manje rane. Kupite gel u apoteci ili ga iscedite direktno iz biljke.

Pramoksin

Deluje kao anestetik pa čini da se osećaj smanji i daje privremeno olakšanje. Nalazi se u kremama, masti i sprejevima i može da se nabavi u apoteci.

Kreme sa mentolom

Može da se nađe u kremama, pomadama i spreju i može da se koristi gde god. Mentol stvara osećaj hlađenja i smanjuje svrab i otok. Trenutno olakšava tegobe.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA