≫ 

18 namirnica koje ublažavaju simptome PMS-a i čine one dane lakšim

Oni dani u mesecu ne moraju da vam budu pravi pakao i to uz pomoć hrane, a ne štetnih lekova

  • 0

Predmenstrualni sindrom (PMS) prate brojne nelagodne pojave pout glavobolja, lošeg raspoloženja bolova u stomaku, nesanice, nadutosti, bubuljica, umora i još mnogo toga.

Na svu sreću, postoji mnogo namirnica koje mogu uspešno neutralisati ili bar ublažiti ove tegobe. Savetujemo vam da sledećeg meseca uvrstite ove namirnice u vašu svakodnevnu ishranu i isprobate njihovu učinkovitost.

Brokoli, prokelj i aričoka

brokoli Brokoli je samo jedna od namirnica koje olakšavaju PMS. Foto: Pixabay.com

Hrana bogata vlaknima može ublažiti nadutost. Visok procenat vode koji sadrže brokoli, prokelj i artičoka mogu olakšati varenje i otkloniti nadutost. Izbegavajte slanu hranu i onu koja sadrži dosta natrijuma.

Zrna pšenice, kinoa i kokice

Popravite raspoloženje u danima PMS-a složenim ugljenim hidratima koji će podstaći proizvodnju serotonina, poznatog i kao “hormon sreće”. Ove namirnice takođe obezbeđuju i dodatnu energiju i čine vas sitim duže vreme.

Grilovani losos, čia seme i jaja

Ako vam ovaj težak period donese loše raspoloženje, ubacite u ishranu namirnice bogate Omega-3 masnim kiselinama. Prema rezultatima studije koja je sprovedena u bolnici Meklin pri Harvardu, pokazano je da Omega-3 masne kiseline mogu delovati i kao anitdepresivi. Grilovani losos, seme čie i jaja su namirnice koje vam mogu vratiti osmeh na lice u trenucima kada PMS čini da se nervirate oko svake sitnice.

Banane

banana Jedite više banana tokom PMS-a. Foto: Pixabay.com

Nesanica je česta pojava u vreme PMS-a. Zato ne zaboravite da u tim danima češće posegnete za bananama. Naime, ove ukusne voćke sadrže melatonin, hormon koji obezbeđuje spokojan san.

Nemasna junetina, ćuretina i piletina

Vitamin B12, može da vam pomogne kada se osećate umorni i letargični. On se nalazi u nemasnoj teletini i pružiće vam energiju i pomoći da se osećeate poletno.

Kelj, spanać i kineski kupus

Pojavu akni nastalih usled pojačanog rada hormona možete sprečiti ako ishranu obogatite namirnicama koje sadrže dosta vitamina A, kao što je zeleno povrće. Ovaj vitamin sprečava isušivanje kože, pojavu akni i blokira negativan uticaj UV zračenja.

Seme bundeve

bundeva Razlog više da volimo bundevu. Foto: Pixabay.com

Ukoliko vas u vreme PMS-a muče glavobolje, povećajte unos magnezijuma. Odlična grickalica za ove dane svakako je seme bundeve. Poznato je da ukusne semenke mogu da opuste krvne sudove i ublaže glavobolju.

Jaja

Povećan apetit nije retka pojava u vreme PMS-a. Zato krenite u obračun sa napadima gladi na vreme. Najbolje što možete da uradite je da dan započnete hranljivim doručkom bogatim proteinima i zdravim mastima. Pripremite ukusan omlet koji će vas zasititi i dati energiju. Predlažemo omlet od jednog celog jajeta, još dva belanceta i malo sira i ćuretinom.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA