Umesto hemoterapijom rešila je da se protiv raka bori veganstvom, i to ju je koštalo života (FOTO)

Kada je saznala da boluje od teške bolesti Kejti je odlučila da se leči na nešto drugačiji način

  • 8

Britanka Kejti Briton-Džordan 2016. godine je dobila dijagnozu raka dojke, ali je odbila hemoterapiju protiv bolesti jer je odlučila da bolest pobedi veganstom.

Strašnu vest saznala je u junu 2016. godine, a umrla je krajem maja.

Tvrdila je kako hemoterapija koja pouzdano spašava živote u njenom slučaju „truje njeno telo“ pa se okrenula alternativnom lečenju. Imala je 40 godina, a odbila je i mastektomiju i radioterapiju. Suprug Nil (58) na Facebooku je objavio da je preminula, rekavši da je u trenutku smrti bila okružena članovima porodice i prijateljima.

- Slomljenog srca javljam vam da je Kejti u subotu 25. maja, jednakom elegancijom i snagom kakvom je prolazila kroz život, mirno preminula. Naša kći Dilalja, Kejtina najbolja prijateljica Elsa i ja ubrali smo cveće u vrtui položili oko nje na ležaj. Delovala je tako spokojno. Naša mala ćerkica naučila je najtežu životnu lekciju. Jednostavno nisam imao odgovor na njeno pitanje: 'Zašto moramo da se oprostimo?'. Slobodno komentarišite, ali budite obzirni - napisao je na Facebooku Neil Briton-Džordan.

Dodao je kako zna da ljudi imaju podeljena mišljenja oko toga da je Kejti trebala da ide na hemoterapiju, no rekao je kako je to bio njen odabir i ne umanjuje hrabrost i dostojanstvo s kojima je živela zadnje tri godine. Kejti se bavila izradom nakita. Nakon igranja s ćerkom 2016. godine osetila je nelagodu i bol u levoj dojci koju je nehotice udarila. Ubrzo se pojavila kvržica i crvenilo, pa je otišla kod lekara. Lekar nije mislio da je reč o nečem opasnom, pa su joj u bolnici ultrazvuk zakazali za nekoliko nedelja. Nalaz je pokazao kako u grudima ima čvrste tumorske tvorevine. Lekari su je uputili i na mamografiju. Nakon par nedelja pozvali su je u bolnicu jer je stigao i nalaz biopsije koji je potvrdio da ima tri tumora u levoj dojci koji su bili u drugom stadijumu.

Tumor je bio u stadijumu 2A što znači da je reč o tvorevini koja još raste, ali se može kontrolisati. Obično dobro reaguje na terapiju. Lekari su joj sugerisali mastektomiju popraćenu hemoterapijom i radioterapijom. Objasnili su joj kako je njen rak izlečiv, ali da bez terapije neće preživeti. Odbila je sve opcije koje su joj ponudili. Tokom 2017. godine novinarima je ispričala kako je nakon dijagnoze počela da istražuje tematiku i odlučila da ni pod razno ne želi hemoterapiju ni radioterapiju.

- Isprva nisam bila sigurna oko operacije, ali kad sam još dodatno proučila sve, shvatila sam da ni to ne želim. Oduvek sam se zdravo hranila, nisam jela crveno meso. Odlučila sam da je za mene najbolje da pređem u potpunosti na vegansku ishranu i izbacim šećer i gluten. Uglavnom jedem sirovu hranu, rekla je tada dodajući da istražuje i holističke dodatke ishrani poput joda obogaćenog smeđim algama, kapsule minerala i slično.

Rekla je da ne želi više da ide na preglede zbog zračenja. Umesto toga, išla je na privatne kontrole gde su joj kamerom osetljivom na toplotu istraživali jesu li se formirale nove krvne zalihe ili žile.

- Hemoterapija je sistemska terapija, odnosno deluje na čitav organizam u situacijama kad smatramo da je bolest ne samo lokalna nego i proširena u telu. Postoji puno kombinacija hemoterapijskih lekova koje se koriste upravo zato da se poveća njihov učinak. Najveći nedostatak je neselektivnost u delovanju, a to znači da osim na ćlije tumora koje su jako osetljive na delovanje citostatika, oštećenja se mnogu dogoditi i na zdravim ćelijama i zato je hemoterapija nešto što ima toksični učinak pored korisnog učinka. Korisni učinak je vrlo značajan i neki tumori se dan danas moraju lečiti hemoterapijom uprkos novim načinima sistemske terapije, pojasnio je doktor Borislav Belev.

- Osećam se dobro, još mogu da radim i brinem se o ćerki. Moja ishrana uglavnom se sastoji od sirovih namirnica, voća i povrća. Osećam da mi je pomogla. Da sam otišla na hemoterapiju, verovatno bih ostala prikovana uz krevet. Postoji mnogo opcija, a mislim da je uvek bolja ona koja vas neće otrovati. Verujem da je to što radim za mene najbolja opcija, rekla je Kejti jednom prilikom.

Takođe je financijski pomagala alternativne oblike lečenja uključujući imunoterapiju i terapiju imelom. Tvrdila je da se ekstrakt te biljke može injekcijom uneti u telo te na taj način pojačava imunološki sistem. Ustvrdila je i kako je u odluci da odbije hemoterapiju podržavaju roditelji Kerol i Ron. Kazala je i kako joj zabrinuti prijatelji često šalju poruke.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    7. jun 2019 | 21:31

    A sto ne postavljate vesti o osobama koje su rak izlecili prirodnim putem ?? Ima na stotine primera

  • Ana

    7. jun 2019 | 22:16

    Kaže zdravo se hranila i nije jela crvena mesa ni pre bolesti...umesto da je bolest osvesti i da sada uživa sa svojim detetom ona je dostojanstveno umrla.Strašno.Veganstvo velika obmana .

  • Realno

    7. jun 2019 | 21:30

    Moguce je izleciti rak takvom ishranom ali treba biti bas disciplinovan i jesti mnogo vece kolicine nego obicno. Ovakve vesti namerno odvracaju ljude od prirodnog nacina lecenja i teraju ih na skupe terapije koje imaju veoma nizak procenat uspesnosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA