Hleb ne izaziva nadutost i gojaznost, a bez njega lišavamo telo važnog vitamina

Svako malo čujemo da je hleb štetan i da ga treba jesti minimalno ili čak uopšte

  • 9

Hleb je vremenom postao sinonim za gojaznost, pa ga mnogi koji žele da zadrže vitku liniju izbegavaju.

Eksperti, pak, kažu da izbegavanje hleba nije tako delotvorno. Naime, pasta, na primer, može više da ugrozi vašu liniju, a u sendvičima više goje prilozi i sastojci koji se nalaze u lepinji, nego samo testo. I dok je hleb često bio glavni “krivac” za gojenje, sve je više naučnih dokaza koji pokazuju suprotno.

hleb

U sendvičima nas goje sastojci koje dodajemo. Foto: Pixabay.com

Stručnjaci upozoravaju da izbegavanjem hleba ostajemo bez važnih nutritijenata poput vlakana, gvožđa i kalcijuma. Mnogi proizvodi koji imaju oznaku “bez glutena” sadrže dosta aditiva, zasićenih masti i šećera, navela je Ajela Spiro iz Britanske fondacije za ishranu u svom obraćanju na Konferenciji dijetetičara i nutricionista u Londonu. Ona je dodala da je sprovedeno istraživanje Univerziteta u Bristolu koje je pokazalo da hleb proizvodi manje nadutosti u stomaku u poređenju sa testeninama.

Stručnjaci napominju da je važnije šta stavljamo na hleb ili u lepinje nego koliko hleba jedemo. Dva parčeta hleba sadrže 190 kalorija i 2 grama masti, ali ako na hleb namažete margari ili puter skoro ćete duplirati kalorije, taj obrok će imati 334 kalorije i još 16 grama masti.

pica, hleb

Pažljivo sa dodacima hlebu. Foto: Pixabay.com

Pored toga što sadrži dosta vlakana, gvožđa i kalcijuma, u parčetu hleba se nalazi 20 -30 procenata dnevne preporučene doze vitamina B1.

Znači, ne morate se odricati hleba zarad vitke linije već je dovoljno je da ograničite unos peciva i vodite računa o tome koji namaz i priloge uz hleb koristite.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    9. jun 2019 | 21:44

    Na doma i hleb mast, alevu papriku, crni luk i so... Nema sekiracija, 100% zdravo

  • hahahahahha

    9. jun 2019 | 22:08

    Mozda za taj vas sto je na slici, a onaj sto ja jedem od 20 din pun kojekakvih gluposti haha

  • Bine

    9. jun 2019 | 21:44

    Isto važi i za pivo: ne goji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA