≫ 

Planirate kupanje u bazenu? Stručnjaci upozoravaju na nevidljivu opasnost koja vreba iz vode

Premda javni bazeni imaju filtre i sistem za dezinfekciju, kupači su svejedno izloženi bakterijama

  • 0

Čim se sunce ukazalo, mnoge porodice planiraju da odu na bazen. Savršen vikend u najavi – ili ipak ne?!

Američki cntar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava da se čuvate vode u bazenima jer biste mogli da dobijete dijareju.

Brčkanjem, plivanjem i ronjenjem verovtno ćete progutati određenu količinu bazenske vode, a stručnjaci tvrde kako je samo jedan puni gutljaj sasvim dovoljan da zbog toga ne silazite s WC šolje naredna tri dana.

Svoje upozorenje CDC je objavio na službenom Tviter profilu.

Upozravaju da kupači koji su imali dijareju protekle dve nedelje zarazu mogu da prenesu putem vode na zdrave ljude, zagađujući vodu bakterijama iz debelog creva.

Petar Petrovic, spasilac, bazen

Pazite da ne progutate vodu iz bazena; Foto: Telegraf

“Sitne čestice fekalija ispiraju se sa zadnjice kupača dok plivaju u bazenu. Zato je važno da se suzdržite od ulaska u bazen ako imate ili ste nedavno imali dijareju. Obvezno se istuširajte pre ulaska u bazen i izbegavajte gutanje čak i kapljica vode”, stoji u saopštenju.

Premda javni bazeni imaju filtre i sistem za dezinfekciju, kupači su svejedno izloženi bakterijama pre nego što hlor uspe da ih ubije.

Nažalost, brojni bazenski kompleksi koriste samo jedan sistemza filtraciju, koji održava sve bazene, prema izveštaju DC-a.

-Zbog toga se voda iz različitih bazena meša i potencijalno širi bakterije u vrlo kratkom roku. To znači da samo jedan incident kupača koji pati od probavnih tegoba može zagaditi vodu u čitavom kompleksu”, upozorava Centar.

(Telegraf.rs/ net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA