Stručnjaci upozoravaju da u Srbiji plastične operacije izvode lažni hirurzi u divljim ustanovima

U poslednje vreme beležimo porast estetskih zahvata koji se izvode u oblasti hirurgije jer je trend ulepšavanja iglom i nožem uzeo maha.

  • 11

Iako smo zemlja sa dugom tradicijom kada je u pitanju plastična hirurgija, zahvate koji se sve viš eobavljaju u poslednje vreme izvode nestručna lica o čemu su naši poznati stručnjaci govorili na konferenciji za novinare i tom prilikom istakli da se mnogo neškolovanog i nestručnog osoblja.

Sagovornici na konferenciji su bili profesor doktor Marijan Novaković predsednik Republičke stručne komisije za plastičnu hirurgiju Ministarstva zdravlja, profesor doktor Nenad Stepić načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA i mr sc. medicine doktorka Svetlana Vesanović, član Republičke stručne komisije za plastičnu hirurgiju Ministarstva zdravlja.

Marijan Novaković - doktor, hirurg plastične hirurgije, Stručnjaci upozoravaju na opasnu praksu u Srbiji. Foto: Milena Đorđević

Na konferenciji je bilo reči o zloupotrebi invazivnih estetskih procedura koje se izvode u neregistrovanim objektima, kozmetičkim i frizerskim salonima, od strane doktora medicine i stomatologije, a li i kozmetičara, frizera i drugih lica.

- Danas imamo veliki problem jer se neki lekari i stručnjaci koji se bave estetskim zahvatima lažno predstavljaju kao plastični hirurzi i time narušavaju zdravlje pacijenata, istakao je profesor doktor Novaković.

Stručnjaci su upozorili da se veliki broj zahvata obavlja u neadekvatnim uslovima i ustanovama koje nemaju dozvole ni adekvatnu opremu za izvođenje procedura pa se tako rizikuje zdravlje pacijenata i oni mogu da dobiju različite zarazne bolesti od kojih je jedna AIDS.

- Mi želimo da skrenemo pažnju na to ko sme da izvodi ovakve zahvate i gde. Na prvom mestu svakog lekara treba da bude zaštita pacijenata, naglasio je profesor doktor Nenad Stepić.

Pomenuto je da je u toku i nekoliko procesa protiv nestručnog i nesavesnog obavljanja ovih zahvata kada su pacijenti prijavili da su pretrpeli posledice upravo zbog toga što su poverovali lažnim titulama lekara koji su im obavljali zahvat.

- Naročito je opasno ubrizgavanje filera na primer oko nosa. Tada može da dođe do potpunog slepila kada fileri zavise negde gde ne treba. Kada se desi ovako nešto, vreme reagovanja ne sme da bude duže od 90 minuta. A tada ne treba da reaguje samo plastični hirurg nego i očni lekar i mnogo drugih. Dolazi i do parcijalnog slepila, ali je trajni gubitak vida ubedljivo najgora posledica, rekla je doktorka Svetlana Vresanović.

lice, mezoterapija Mezoterapija zna da bude veoma opasna. Foto: Pixabay.com

Pooštrene su kontrole salona za ulepšavanje kao i svih vrsta kozmetičkih zahvata. Mora da se zna ko radi takav posao i u kakvim uslovima. Sagovornici su istakli da je jedno od rešenja velike sankcije za okrivljene i da po njihovom predlogu novčana kazna treba da bude u visini školarine specijalista. Dodali su i to da je školarina za dve godine studiranja oko 8.800 evra, a da obeštećenje od onoga ko se lažno predstvalja treba da bude izuzetno veliko kako se ljudi ne bi bavili prevarama.

Savetuje se svima koji žele da obave neki zahvat na svom telu da se raspitaju o stručnjacima kojih ima kod nas. Na sajtu svakog od udruženja plastičnih hirurga Srbije stoje spiskovi lekara koji rade određene zahvate i koje je u redu kontaktirati za neku operaciju. To su lekari sa licencom, pravom diplomom i godinama iskustva.

Najčešći zahvati koji se rade u nestručnim salonima su ubrizgavanje filera, mezoterapija, botoks i druge mere podmlađivanja. U Evropi je dozvoljeno da botoks i filere daju i stomatolozi koji imaju tri godine iskustva.

Posledice po pacijente mogu da budu katastrofalne. Neretko dolazi do odumiranja tkiva nosa i usana jer se koriste materijali koji nisu provereni. Važno je da se proveri koji materijal se koristi jer unošenjem lošeg i neproverenog materijala kojeg ima na našem tržištu može skupo da nas košta.

Silikoni, Silikonske grudi, Estetska hirurgija Proverite koji materijal se doktor sprema da vam ubaci u telo. Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Uklanjanje mladeža u takvim institucijama može da bude opasno. Ukoliko se mladež ne ukloni kako treba može da se razvije melanom. Radiotalasne terapije i sve terapije koje prodiru duboko u kožu nisu dozvoljene u ovakvim uslovima. Pravi i dobar materijal ima dve markice od kojih jedna ide u registar ustanove, a druga ide u registar pacijenta, istakla je doktorka Vesanović.

Doktor Novaković je rekao da se susretao sa svakakvim komentarima pa čak i da radiolozi obavljaju ovakve procedure jer “oni bodu vene i arterije”.

- Pa nije sve u tome da ubodete iglu. Medicinske sestre isto uče da daju injekcije. Nije sve u tome da znate kako da ubodete nekoga, dodao je on.

Svi sagovornici su se složili da medicinske procedure trebaju da se izvode jedino u zdravstvenoj ustanovi ili privatnoj praksi i to samo od strane zdravstvenih radnika odgovarajućeg obrazovanja.

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamara

    16. jun 2019 | 10:04

    Konkretno, gde I kad je pooštrena kontrola kozmetičkih salona!? Koji su to saloni zatvoreni zbog nelegalnih I nastručnih tretmana?!? Nisam čula ni za jedan slučaj.Moja drugarica je otišla u tako jedan salon da malo uveća usne, dobila je gadnu infekciju. I kad je prijavila inspekciji slučaj, ništa se nije desilo, niko nije reagovao ,, Kozmetičarka"za koju smo u međuvremenu saznali da nema završenu ni srednju školu, ima debelu zaleđinu I nastavlja posao bez problema.

  • Cica S

    16. jun 2019 | 09:31

    Samo znam da devojke nastaju sve po istom kalupu, lice jedna na drugu, cesto i ruznjikave postaju, tj.ne lice na lepo lice..Kontraefekat, pomodarstvo, trend, kopiranje poznatih licnosti, i sve je to jedna velika greska, koja uzima maha sve vise..Lese je biti jedinstven, neuporediv, nego uklapati se u masu istih....

  • Ris

    16. jun 2019 | 08:48

    Plastičarke i plastičari. Budala je uvek bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA