Poslastica koja je možda loša po liniju, ali čini čuda po naše zdravlje

Kako se najbolje rashladiti kada su napolju velike vrućine znaju ljubitelji sladoleda

  • 1

Mnogima je sladoled omiljena poslastica, a osim što nas u letnjem periodu hladi, on umnogome može doprineti vašem zdravlju.

Iako moramo da pazimo na to koliko sladoleda jedemo zbog kalorija, on je veoma dobar za naše zdravlje iz više razloga.

Bogat je kalcijumom

sladoled od banane foto: printscreen/youtube/olive magazine

Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mleka i slatke pavlake kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda ova namirnica će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i vitamina B.

Pomaže u održavanju telesne težine

Zbog procenta šećera i mlečne masti ova poslastica idealno ohlađena na -6 stepeni Celzijusovih smatra se ubicom dobre linije. Međutim, neke studije tvrde kako kalcijum smanjuje njegovu kalorijsku vrednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda.

Bogat je vitaminima i antioksidantima

sladoled Foto-ilustracija: Pixabay.com

Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća sadrži dosta vitmanina, dok onaj sa ukusom kafe i čokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaa, osigurava dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA