Prepoznajte simptome raka prostate na vreme i spasite sebi život

Muškarci koji imaju preko 50 godina moraju jednom godišnje da idu na preventivnio pregled kod urologa

  • 0

Rak prostate je najčešći oblik raka koji pogađa muškarce, ali iako je najčešći među populacijom muškaraca starijih od 50 godina dešava se da se on dijagnostikuje i kod mlađih.

Rak prostate zahvata malu žlezdu koja se nalazi u korenu bešike. Najvažnija funkcija prostate koja je deo reproduktivnih organa muškaraca je da stvara prostatnu tečnost. Ona je veličine oraha i raste kako muškarac stari.

Penis, Urolog, Prostata, TAMABEPA Foto-ilustracija: Foter/abolotnov

Okružuje prvi deo uretre, kanala koji sprovodi urin i semenu tečnost. Kada se rak prostate pojavi on se najčešće nalazi unutar žlezde. Rak nastaje kada ćelije počnu nekontrolisano da se umnožavaju.

Prema izveštaju stručnjaka, u najvećem broju slučajeva raka prostate rak raste polako i obično se ne prenosi na druge telove tela. Kada se rak prostate proširi na neki drugi deo tela , onda postaje uznapredovali rak prostate.

Simptomi raka prostate mogu da budu češće uriniranje, promene u uriniranju, osećaj da je bešika prazna nakon uriniranja, ali i krv u urinu i semenoj tečnosti. Ono što je važno naglasiti jeste da ove simptome imaju i stariji muškarci kojima se uvećava prostata zbog godina, a nemaju rak.

Simptomi da se rak proširio dalje jesu bol u leđima, kukovima i karlici, erektilna disfunkcija, krv u urinu ili semenoj tečnosti il ineobjašnjiv gubitak kilograma.

penis Foto: Pixabay.com

Iako se ne zna uzrok raka prostate, par faktora mogu da izazovu pojavu ove bolesti. Tu spada 50 godina starosti i više, pozitivna porodična anamneza na bolst, gojaznost i loša ishrana.

Neke dijagnoze bolesti ne zahtevaju nikaku terapiju. Terapija zavisi od toga gde se nalazi tumor prostate i da li se proširio dalje. O pacijentu treba da brine više lekara uključujući onkologa, radiologa i medicinske sestre.

Rade se neretko i operacije uklanjanja žlezde, radioterapija, hormonsk aterapija i hemoterapija. Ukoliko bolest ne može da se izleči, ovim terapijama može da s euspori napredovanje i produži životni vek obolelog.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA