≫ 

Jedna stvar na vašem telu pokazuje da li postoji rizik da obolite od alkoholizma

Da li će se posle ovog istraživanja nešto promeniti?

  • 0

Identifikovanje specifičnih biomarkera u telesnim tečnosima, kao što je pljuvačka može doprineti ranoj dijagnozi alkoholizma i terapiji.

Specifični molekuli koji postoje u pljuvački mogu predvideti da li je neko u većem ili manjem riziku od alkoholizma, pokazuju rezultati istraživanja Medicinskog fakulteta u Bostonu.

Ideja za istraživanje počela je od činjenice da uprkos tome što milioni ljudi u svetu pate od zavisnosti od alkohola ne postoji nikakav dijagnostički test koji može predvideti ovu opasnost.

Mamurluk, Pijanstvo, Alkohol, Alkoholizam, rakija, Viski, Pijanac Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživanja su do sada pokazala da je zavisnost od alkohola jedan komplikovan poremećaj, a za sada dijagnoza nastupa tek kada je bolest u poodmakloj fazi.

Uglavnom zbog nesaradnje sa lekarima, ali i neodlaska kod istog pacijent dobija medicinsku pažnju tek onda kada je šteta učinjena.

- Činjenica da smo otkrili molekule u pljuvački je vrlo važna zato sada konačno možemo raditi ranu dijagnostiku alkoholizma i terapiju. Imamo čvrste dokaze da je molekul miRNAs u pljuvački glavni pokazatelj alkoholizma, navodi autor istraživanja Hjuping Žang.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA