Zaboravite na piramidu ishrane: Namirnice iz iste kategorije različito utiču na naše zdravlje

Iako su i spanać i šargarepa bogati vitaminom A, vlaknima i kalijumom ali nemaju isti uticaj na mikrobiome u našem stokaku

  • 0

Često pred očima imamo piramidu ishrane u kojoj su namirnice po kategorijama (voće, povrće, meso, mlečni proizvodi), ali nam naučnici ukazuju na to da namirnice iz iste grupe deluju različito na mikrobiome u našim crevima.

Lisnati zeleniš poput keljai spanaća može da potpomaže jednu vrstu bakterija, a šargarepe i celer drugu čak i ako sve ove namirnice pripadaju istoj kategoriji hran eu piranidi ishrane.

Spanać Foto: Pixabay.com

Tim sa Univerziteta Minesota upozorava da se naša ishrana mora zasnivati na različitim namirnicama iz iste grupe. U istraživanju je učestvovalo 34 pacijenata čija ishrana je praćena 17 dana. Uzimani su uzorci stolice svakoga dana kako bi se pratio razvoj bakterija. Tako su došli do saznanja da namirnice iz iste kategorije imaju različiti uticaj na naša creva.

Svako od nas različito reaguje na određene namirnice, pa zbog toga lekari moraju da povedu računao tome kakvu ishranu prepisuju svakom od pacijenata. Zbog različite reakcije treba da se pripremi poseban režim ishrane za svakog pacijenta posebno.

Bolest, pacijent, bolnica, doktor, pregled, rak creva Foto-ilustracija: Wikimedia/University of Michigan Medical School Information Services, Wikipedia/Indolences

Mikrobiomi su povezani sa čitavim spektrom ljudskog stanja uključujući metaboličke promene, autoimune bolesti i infekcije, pa je veoma važno pravilno uticati na mikrobiome. Sve to baca drugačiju sliku na piramidu ishrane i ukazuje na veliku potrebu da se ova oblast dodatno istraži.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA