≫ 

Rak grla moguće je otkriti 40 godina pre nastanka bolesti uz pomoć jednostavnog testa krvi

Jedan od uzroka nastanka raka grla je HPV virus

  • 0

Doktori bi mogli da otkriju koji od pacijenata ima povećan rizik od raka grla decenijama pre nego se bolest razvije na osnovu prisustva HPV antitela u krvi.

Uzroci krvi uzeti od pacijenata 40 godina pre nego što im je konstatovan rak grla imali su prisutna ova antitela. Naučnici se nadaju da će sada ovo otkriće moći da se primeni kako bi se spasili životi ljudi kod kojih postoji mogućnost za ovu bolest.

HPV vakcina, rak grlica materice, pixabay free photo Postoji vakcina protiv HPV. Foto: Pixabay

Glavni uzrok skvamoznih ćelija karcinoma kod jednog od oblika raka grla su pušenje i alkohol. Uzorci uzeti od pacijenata testirani su na antitela protiv HPV16, koji je prisutan kod polno prenosive bolesti koja takođe igra ulogu kod razvoja ovog oblika raka. Prosečno vreme između prvog pozitivnog uzorka krvi do dijagnoze bolesti je bila malo više od 11 godina.

HPV antitela bila su prisutna u uzorcima 27,2 odsto ispitanika kojima je dijagnostikovan rak grla. Istraživanj eje vodio Doktor Matijas Džonason epidemiolog raka iz Internacionalne agencije za istraživanje raka u Lionuu Francuskoj.

- Važno je reći da su se proporcije raka uzrokovanog HPV16 virusom povećane u poslednjih nekoliko decenija. U ovom istraživanju otkrili smo da se u nekim slučajevima antitela razvijaju i po nekoliko decenija ranije, rekao je on.

Prehlada, Kašalj, Upala grla, Grip Foto-ilustracija: Profimedia

Ukoliko procenat obolelih od raka grla nastavi da raste ovaj biomarker može da bude od velikog značaja za lečenje obolelih.

Antitela su proteini koje u telu stvara imuni sistem kao odgovor na patogen koji je napao telo i izaziva smrtonosnu bolest. Simptomi raka grla su suvo grlo nekoliko nedelja, bol i otežano gutanje, ako i čvorić na vratu.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA