≫ 

Evo zašto po psihičko zdravlje maturanata nije dobro odlaganje prijemnog ispita iz matematike

Procurio prijemni ispit iz matematike - kako će se ovo odraziti na decu?

  • 36
Protest malih maturanata Foto: ATA Images

Nakon što je "Telegraf" došao u posed testova koji su kružili među decom podiglo se mnogo prašine u javnosti, a prijemni ispit iz matematike je odložen za četvrtak.

Slike testa su preko Vajbera, navodno delili đaci Osnovne škole "Lazar Savatić" u Zemunu. S druge strane, škola smatra da curenje testova nema veze sa njima.

Dok BIA i policija jure krivce, a Ministarstvo prosvete i osnovne škole se prepucavaju, niko se ne pita kako čitava ova situacija može uticati na decu i njihove rezultate?

- Pojačava im se stres jer je sama situacija po sebi stresna. Oni se spremaju svim snagama za taj datum i onda im ovako nešto razbije očekivanja, pa moraju ponovo da se adaptiraju. Svaka adaptacija traži novu energiju, pa se možda osećaju istrošeno, navela je za "Telegraf" psiholog Ivana Ružička.

mala matura, matematika Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, ovo s psihološke strane nije dobro po decu za koje je prijemni ispit velika stvar, a cela situacija izgleda neozbiljno.

Da li pak, ovo može uticati na njihove rezultate?

- Neće uticati na rezultate, ali hoće na stres samim prolongiranjem. Oni jedva čekaju da završe da se opuste, a mislili su da će sutra to sve već biti rešeno.

Psiholog Dragana Ivanović se slaže da odlaganje produžava stres, ali i nesigurnost u sopstveno znanje.

- Oni koji su učili, možda će čak i bolje uraditi test u četvrtak, a kod nekih će se samo produžiti anksioznost, pa je kod svakog deteta individualno, zaključila je.

(Tara Tomović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    18. jun 2019 | 18:42

    Jedna moja vredna i prepametna ucenica je osvojila nagradu ruske ambasade da boravi u Rusiji. Polazak je u cetvrtak u 11h. Roditelji su se pripremali za to mesecima unapred. I sta sad? Da izadje na zavrsni koji se po kalendaru trebao zavrsiti u cetvrtak? I da propisti ovakvu priliku koju je zasluzila svojim radom? A odlaganje zavrsnog nije zbog elementarne nepogode, vise sile....vec necije nesposobnosti! Sramota za ministra, sramota za drzavu!

  • Fedja

    18. jun 2019 | 18:28

    Zivot je sam po sebi stresan. Zasto se ovoliko drami?

  • Drekavac

    18. jun 2019 | 22:01

    Normalno da je stres, taman dobili rjesenja kad ono pisi propalo 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA