≫ 

Oprez u letnjim danima: Neverovatne opasnosti koje se kriju u samo jednoj kockici leda

Sada bi nam baš dobro došlo jedno osvežavajuće piće

  • 2

Ništa ne rashlađuje u vrelim danima kao ledeni napici, ali, šta se zaista nalazi u kockicama leda?

Doktor Pritiš Toša, stručnjak za zarazne bolesti s klinike Mejo i Martin Baknavage sa univerziteta u Pensilvaniji objasnili su za Hafington post koje opasnosti vrebaju iz kockica leda.

Bakterije

Piće s ledom, Kocka leda Foto-ilustracija: Profimedia

Kockice leda mogu biti zagađene kada su napravljene od zagađene vode. Čistoća se vode proverava, ali voda se može zagaditi i u uređajima za pravljenje leda.

Studija iz 2011. godine u Las Vegasu utvrdila je da 33,3 posto uzoraka leda uzetih iz ledomata ugostiteljskih objekata ima više bakterija nego što je dopušteno za pitku vodu, a 72,2 posto uzoraka bilo je pozitivno na koliformnu bakteriju.

Nije neobično, slažu se ovi stručnjaci, da se razne bakterije razmnože u ledomatima, ali i kućnim zamrzivačima. Najgori je problem, kaže dr Toš, što se zaraza s leda može proširiti na druge namirnice poput mesa. Trebalo bi proveravati sanitarnu ispravnost ledomata, kao i bilo kojih drugih uređaja koji su u kontaktu s hranom i pićem.

Buđ

kokteli, koktel, plaza Foto: Pixabay.com

Najveći je ipak problem s buđi. Plesan se naime, kaže Baknavage, često može pronaći u ledomatima restorana, a može nastati i u kućnim zamrzivačima. Naravno, niska temperatura u zamrzivačima otežava razvoj buđi, a problem nastaje kad se zamrzivač često isključuje iz struje ili ako ga isključite tokom, na primer u vikendici. Vlasnici ugostiteljskih objekata trebalo bi da se pobrinu da svoje ledomate očiste nekoliko puta godišnje, a istovaži i za kućnu upotrebu.

- Ako vam je zamrzivač neko vreme bio isključen, morali biste pre upotrebe očistiti ledomat, kaže Baknavage.

Iz leda vreba sve što je bilo i na rukama

biter lemon, limunada, sok, napitak, ceđeni sok, citrusi, osveženje Foto-Ilustracija: Foter/Daniel Y. Go

U SAD-u je 15-godišnji momak preminuo od bakterija iz zaraženog leda, a  to se moglo sprečiti pranjem ruku. Debra Hafman, mikrobiolog sa univerziteta Južna Florida nakon te tragedije izjavila je za NBC da većina osoba nije svesna rizika da se zbog nehigijene ruku može umreti.

Većina ne vidi u čemu je problem. Ruke neće izgledati ni mirisati čudno. To su mikroskopski male opasnosti koje ne možete videti. Zato je važno oprati ruke, navela je. Ako ste zgrabili led kašikom, a pre toga niste oprali ruke, moguće je da na kockice leda pređu mikroorganizmi koji su vam na rukama.

Perete li ruke pre nego što ćete si uliti piće u čašu i rashladiti ga kockicama leda? Verojatno ne, a trebalo bi.

VIDEO: Novi japanski seks fetiš - žvakačice leda

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    19. jun 2019 | 11:02

    Kockice leda niz golo vrelo tijelo zgodne zene ..kockica se topi a ti jezikom skupljas kapljice mmmm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA