Prof. dr Tamara Milovanović otkriva koliko alkohola smemo da popijemo, a da ne oštetimo jetru

Kada kažemo da neko ima bolesnu jetru mnogi pomisle da je uzrok konzumacija alkohola

  • 1

Ipak, alkohol nije broj jedan uzročnik oboljevanja jetre, već gojaznost.

S druge strane ne možemo da isključimo uticaj alkohola na zdravlje jetre iako je danas sve više ljudi svesno štetnog uticaja alkohola na celokupno zdravlje organizma.

Profesorka dr Tamara Milovanović je za "Telegraf" objasnila koliko alkohol oštećuje jetru i koja količina se smatra sigurnom po zdravlje.

Dr Tamara Milovanović Budite umereni u svemu; Foto: Marko Jovanović

- Alkohol oštećuje jetru, ali mnogo se manji broj razboli nego što konzumira. Oko 20 odsto obolelih koji redovno konzumiraju alkohol dobije cirozu jetre. Genetika ima jako važnu ulogu, tj. genetska predispozicija i osetljivost na alkohol. Ako neko dobro metaboliše alkohol onda se, za divno čudo, neće razboleti, ali ako ima genetsku predispoziciju onda će najverovatnije imati problema. To unapred ne možete da znate. Jako je važno da sa alkoholom budete umereni, jer se isti ne vezuje samo za bolesti jetre već i za mnoge druge. Svetska zdravstevna organizacija je navela alkohol, pušenje i gojaznost kao glavne uzroke koji narušavaju zdravlje u današnje vreme.

Ako bismo mogli da definišemo koliki unos alkohola je siguran po zdravlje, prof. dr Tamara Milovanović kaže:

-Što se tiče količine alkohola, to je vrlo diskutabilno. Smatra se da je 5 jedinica alkoholnog pića na nedeljnom nivou sigurna količina, ili se smatra da su to dve jedinice i manje sigurne za muškarce, a jedna i manje za žene. Ovo je sve uslovno rečeno, jer ne trpe svi alkohol na isti način i nije svakome genetska predispozicija ista.

Organi, Jetra, Krvni sudovi, Anatomija Ilustracija: Profimedia

- U zemlji Srbiji čim kažete jetra neko pomisli na alkohol i to jeste često uzrok bolesti jetre, međutim ono što značajno ugrožava populaciju je gojaznost i kroz gojaznost nastaje masna bolest jetre, a nje ima sve više jer svakodnevno raste broj gojaznih osoba, zaključila je.

Nijedna bolest jetre u početnim stadijumima bolesti neće dati simptome. Nespecifične tegobe vezane za masnu bolest jetre su zamaranje i malaksalost, a vrlo često zbog stila života ljudi ne pridaju ovome značaj. Nelagoda ispod desnog rebarnog luka može da bude simptom da nešto s jetrom nije uredu, a za lekare je najbolje da se bolest uhvati u početnom stadijumu jer tada može doći da apsolutnog oporavka.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA