Ako osećate ubrzan rad srca, znojenje i nervozu, evo u čemu može biti problem

Hormoni koje luči štitasta žlezda su ključni za razvoj organizma, te su redovni pregledi od velike važnosti

  • 2

Oboljenja štitaste ili tiroidne žlezde su sve češća u Srbiji.

Faktori koji utiču na to da u Srbiji imamo sve već broj ljudi koji imaju neki uvrstu oboljenja štitaste žlezde su nezdrav način života, stresovi, loša ishrana i druga zagađenja.

Štitasta žležda je najveća žlezda u našem telu i smeštena je na prednjoj strani vrata. Ona stvara dva hormona, tiroksin- T4 i tironon- T3 koji utiču na razvoj i metabolizam.

Oboljenja štitaste žlezde mogu biti različita:

Kada štitasta žlezda ubrzano radi reč je o hipertireozi. Kod ovog stanja žlezda je neretko uvećana i može da se napipa, ali može da bude i normalne veličine. Iz rezultata krvi jasno se vidi povišen nivo hromona T3 i T4.

Simptomi ovog stanja su povišen krvni pritisak, slaba kosa i nokti, znojenje, mršavljenje, nervoza, ubrzan rad srca, aritmija, nesanica...

Recept, Lekar, Pregled, Doktor, pacijent, Lečenje, Dom zdravlja, Dijagnoza, Stetoskop

Oboljenja štitaste žlezde mogu biti različita; Foto-ilustracija: Profimedia

Kada štitasta žlezda slabije radi reč je o hipotireozi i tada je snižen nivo hormona T3 i T4. Najčešći uzrok ovog stanja je hašimoto, hronična upala štitaste žlezde gde sam organizam stvara antitela na štitastu žlezdu. Češći je kod muškaraca u srednjim godinama života.

Simptomi su gojaznost, depresija, otečenost, drhtavica, poremećaj rada srca...

Struma ili nezapaljensko netumorsko uvećanje žlezde može imati dva oblika- kada je žlezda ravnomerno uvećana i kada ima čvoriće, tj noduse. Struma može da pređe u karcinom samo u 3 odsto slučajeva.

Hormoni koje luči štitasta žlezda imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema, podstiču budnost, povećavaju osetljivost na različite stimlanse, utiču na osećaj gladi, pamćenje i sposobnost učenja, kao i na normalan emocionalni tonus. Takođe, imaju važnu ulogu u reprodukciji muškarca i žene i na održavanje normalne trudnoće.

Baš iz ovih razloga jako je važno da minimu jednom godišnje posetite endokrinologa gde biste obavili kompletan ultrazvučni pregled žlezde i mekih tkiva oko vrata.

Ultrazvučni pregled sa color dopplerom štitaste žlezde i mekih tkiva vrata možete uraditi na klinici Euromedic onda kada postoji nasledna predispozicija za oboljenje štitaste žlezde, kod pojave uvećanja ili čvorića u predelu vrata, kod upala, kao kontrolni pregled posle operacija u predelu vrata i u slučaju drugih oboljenja koja su u vezi sa štitastom žlezdom (kardiološka, hematološka oboljenja, osteoporoza, itd).

(Telegraf.rs/PR/ Bojana Krstić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA