≫ 

Crveno voće i povrće odlaže starenje, a evo kako ostale boje utiču na vaše zdravlje

Svaka pojedinačna boja namirnica ima drugačije dejstvo na vaš organizam

  • 1

Različite boje voća i povrća imaju drugačije dejstvo na vaše zdravlje. Trebalo bi da znate šta vašem telu donosi koja boja kako biste mogli ispravno da se hranite u odnosu na stanje organizma.

Brojna naučna istraživanja pokazuju kako kombinacije različitih boja namirnica mogu da budu izuzetno dobre za naše zdravlje.

Evo kakve tačno benefite donosi određena boja voća i povrća našem telu.

Crvena boja

Hrana crvene boje u sebi sadrži likopen koji pomaže telu da se reši štetnih slobodnih radikala i pomaže kod sprečavanja zgrušavanja krvi. Čak utiče i na odlaganje procesa starenja ćelija. Stoga svakako birajte namirnice kao što su cvekla, paradajz, trešnje, grožđe, šipak, ali i jagode, maline, višnje.

jagode Foto: Pixabay.com

Žuta i narandžasta boja

Hrana ovih boja u sebi sadrži alfa karoten koji nas štiti od raka, ali i beta karoten koji se u telu pretvara u vitamin A, pa štiti kožu od uticaja slobodnih radikala. Beta karoten je izuzetno važan u ovim letnim danima, ali i tokom čitave godine. Namirnice koje bi trebalo da uvrstite u svoju prehranu su šargarepa, kukuruz, žuta paprika, limun, kruške, marelice, ananas, dinja i pomorandže.

Zelena boja

Zelena hrana u sebi sadrži hlorofil koji prečišćava telo, ali i kalcijum i različite minerale. Stoga se ne libite da jedete zelenu salatu, blitvu, spanać, zelje, rukolu, raštan, mahune, krastavce, tikvice, prokelj, artičoke. Od voća svakako gricnite zelenu jabuku, kivi, limetu i avokado.

Kivi, Voće Foto-ilustracija: Foter/jonycunha

Ljubičasta i plava boja

Ljubičasta i plava hrana u sebi sadrži antocijanine koji snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju zdravlje i jačanje srca. Među tom hranom su nezamjenjive borovnice, kupine i šljive, ali i smokve i patlidžan.

Bela boja

Za sam kraj, bela koja je takozvana neboja. Ali, kada je u pitanju hrana, u sebi sadrži alicin, koji sprečava rast i pojavu tumora, i kalijum. Stoga, ne otpočinjite obroke bez belog luka, krompira, luka, karfiola i đumbira. Naravno, ne zaboravite bananu.

VIDEO: Zbog čega će skraćenica GMO uskoro biti najvažnija u Srbiji?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA