≫ 

Tropski talas stigao u Srbiju: Flašica vode više nije dovoljna, evo šta vam je još potrebno

Tropski talas je u Srbiji, pratite preporuke lekara...

  • 4

Danas je u Srbiju i zvanično stigao tropski talas koji će vladati tokom narednog perioda, a temperatura će dostizati i 34. podeljak.

- Svi koji nemaju potrebe da izlaze napolje neka ostanu kod kuće. Posebno oni stariji koji nemaju razloga da idu prevozom. Ovih dana neka završavaju sve poslove prepodne do 10 časova i popodne od 19. Ukoliko morate da boravite napolju obavezno nosite vodu, a ja lično savetujem da u nju iscedite malo limuna jer odlično osvežava. Češće se umivajte i nosite lepezu. Krećite se hladnijom stranom ulice, ako je to ikako moguće, savetuje dr Dragoslava Mišetić.

Velike vrućine nikako ne prijaju stanovnicima većih gradova zbog čega se upravo u ovom periodu beleži veći broj poziva Hitnoj pomoći zbog toplotnih udara.

- Toplotni udar nastaje kada se organizam pregreje, a prvi simtomi su groznica, mučnina i povraćanje. Najvažnije je da osobu koja je doživela toplotni udar prvo uvedete u neku rashlađenu prostoriju i date joj što više tečnosti.

vreme danas

Printskrin: RHMZ

Kad smo kod rashlađenih prostorija, rad klima uređaja je sad najjaktivniji, a često je u radnim okruženjima i jabuka razdora jer uvek postoje oni koji vole umerenu rashlađenost i oni koji spuštaju temperaturu u prostoriji i do 17 stepeni.

- Razlika u temperaturi spolja i unutra ne sme da bude veća od 5 do 7 stepeni. Ako je sada napolju, na primer 30 stepeni to znači da bi klima trebalo da bude podešena na 23 ili 24 stepena. Takođe je jako važno da je redovno servisirate i perete pošto je ona izvor razmnožavanja bakterija i može izazvati sinuzit, odnosno infekciju gornjih respiratornih puteva, ali i upalu tetiva mišića vratnog dela i ramena.

Dr Mišetić savetuje da pet do deset minuta pre izlaska iz klimatizovane prostorije smanjite temperaturu ili čak ugasite klimu kako bi se organizam pripremio za ono što ga napolju očekuje.

- Isto važi i za automobile. Povremeno u toku vožnje isključujte klimu, otvorite prozore da cirkuliše vazduh, to je mnogo zdravije. Pet minuta pre izlaska iz kola isključite klimu i adaptirajte se na temperaturu koja vlada napolju. To je najlakši i najbolji način da prebrodite temperaturnu razliku, zaključuje dr Mišetić u razgovoru za “Telegraf”.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA