≫ 

7 ključnih saveta protiv toplotnog udara i simptomi na koje hitno treba da reagujete

Još jedan vreli dan je pred nama. Kako preživeti? Imamo nekoliko saveta kako se rashladiti i izbeći negativan uticaj na zdravlje.

  • 4

Pijte vodu (ali ne previše)

Ovaj savet ste čuli nebrojeno puta, ali moramo da vas podsetimo. Na ovakvim vrućinama, ključno je da pijete tečnost i onda kada ne osećate žeđ. Preporučena je dnevna količina vode između 1,5 i 2,5 litara. Važno je, isto tako, da ne prekoračite preporučeni okvir jer previše tečnosti može da snizi vaš nivo soli u krvi. Izbegavajte da pijete jako hladne napitke da se ne biste prehladili. Klonite se alkohola! Alkohol izaziva dehidrataciju, a to je nešto što vam najmanje treba tokom ovog toplog talasa.

Ostanite kod kuće

Danas je najpametnije da odložite sve obveze ako je ikako moguće i ostanete u prijatno rashlađenoj prostoriji. Naročito je važno da ne izlazite na sunce između 11 i 21 sat. Ako baš morate, obucite prozračne i svetle materijale, najbolje pamučne jer pamuk dopušta koži da diše. Danas nemojte da se stidite da otvorite kišobran iznad glave.

Spustite roletne

Zamračite prostoriju u kojoj boravite kako biste smanjili zagrevanje od spolja. Tokom najtoplijeg dela dana spustite roletne ili navucite zavese. Tek kada spoljna temperatura padne ispod one unutra, otvorite prozore i vrata kako biste osvežili vazduh u domu.

Vrućina vrućine pivo Foto-ilustracija: A. Nalbantjan, Pixabay

Rashlađujte se vodom

Vodu nemojte samo piti, već je iskoristite i za spoljašnje rashlađivanje. Ako niste u mogućnosti da se istuširate u mlakoj vodi, napunite lavor hladnom vodom i stavite stopala ili pokvasite peškirić i obrišite njime glavu i telo. Ulijte hladnu vodu u flašicu s raspršivačem i pošpricajte se po licu, glavi te ramenima svako toliko.

Uklonite dodatno zagrevanje

Ako ste kod kuće, isključite sva svetla i elektro- uređaje koji greju. Umesto računara, bolje je danas koristiti laptop ako ga imate. Jedite hladne obroke i ne palite rernu.

Pauzirajte od sporta

Peskočite danas trčanje ili odlazak u teretanu. Važno je da se fizički ne umarate kada je jako vruće. Savet je da se danas suzdržite i od bilo kakvih aktivnosti na otvorenom.

Prepoznajte simptome sunčanice

Ako se neko žali ili na sebi osećate simptome kao što su grčevi u stomaku, glavobolja, vrtoglavica ili telesna temperatura viša od 38 stepeni, dobro se rashladite i obratite se lekaru, piše "Magazin Net".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rerna

    27. jun 2019 | 12:12

    Ja u fabrici na 60 stepeni bez slobodnog dana,ovaj savetuje,hvala!

  • Sonsi

    27. jun 2019 | 15:07

    I ja od 9 jutros rusim pusnicu i sredjujem dvoriste.vrucina jeste al rakija na pola sata pa preseces sa pivom, i nema glava da te boli

  • Bgd

    27. jun 2019 | 15:26

    Zasto u gradskom prevozu ne rade klime? Da li cekate da neko umre? Ljudi padaju u nesvest! Sram vas bilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA