≫ 

Dokazano: Šum mora i sunčanje leče anksioznost

Doktori savetuju ležanje na plaži uz slušanje zvuka talasa

  • 4

Naučnici su dokazali da šum mora i sunčanje oslobađaju serotonin i endorfin u telu i na taj način ga opuštaju, što doprinosi lečenju anksioznosti. Evo kako je to moguće.

More ne samo da nas čini srećnijima zbog same činjenice da se konačno možemo opustiti, već ono menja i hemijski sastav našeg tela, tvrde naučnici.

Menja se nivo hormona, srce usporava rad, poboljšava se raspoloženje i to su samo neki od brojnih benefita koje nam more donosi.

Još u 18. veku škotski doktor Vilijam Bačen podsticao je kupanje u moru jer je smatrao da to lekovito deluje na telo. Zato i ne čudi što su danas mnoge bolnice i lečilišta smešteni tik uz more.

U ne tako dalekoj prošlosti, tim naučnika odlučio je da se pozabavi tematikom uticaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom "Blue Health" (plavo zdravlje).

Otkrili su da zvuci mora stimulišu značajno područje mozga - frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samopouzdanje i blagotvorno deluje na osećanja.

osmeh, sreća, devojke Foto: Pixabay.com

Kad smo na plaži, naše telo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina u telu - poznatog kao hormon sreće, koji kontroliše anksioznost, a to rezultira osećajem duševnog mira sličnog onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvuci mora smanjuju nivo hormona stresa kortizola u telu. Čak šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje deca slušaju u majčinom stomaku, pa ih to u odraslom dobu nesvesno podseća na sigurnost i zaštitu koju su imali tokom razvoja u materici.

- Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osećamo se sigurno i daleko od mesta na kojima smo pod nekom vrstom pretnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osećaj stabilnosti i sigurnosti - objašnjava naučnik Majkl Merzenik sa univerziteta Kalifornija u San Francisku.

Jedna studija je pokazala da kada se sunčamo na plaži toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste hemikalije zbog koje se osećamo srećni svaki put kada uživamo u čokoladi.

(Telegraf.rs / radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA