≫ 

Nikada ne cedite bubuljice i ne čupajte dlačice sa ovog dela na licu, posledice mogu biti strašne

Infekcija može da se proširi na mozak

  • 0

Zbog načina snabdevanja krvi nosa i područja oko nosa, moguća je, ali vrlo retko, da se infekcija iz regije nosa proširi na mozak, uzrokuje trombozu, meningitis ili apsces mozga (gnojno zapaljenje).

To je moguće zbog venske komunikacije, pojasnila je dr med. specijalista plastične, rekonstrukcijske i estetske hirurgije iz Zagreba.

Mitiseri, bubuljice, čišćenje lica, koža, pubertet, higijena, kozmetika, tinejdžerke Foto: Profimedia

Osetljivo područje na licu naziva se "trougao smrti", a obuhvata gornju usnu, područje između usana i nosa, nos i deo čela koji se nalazi iznad korena nosa. Ono je povezano krvnim sudovima za delove lobanje gde se infekcije šire brzo. Najčešći uzročnik infekcija je bakterija "Staphylococcus".

U slučaju infekcije, važno je što pre početi sa lečenjem antibioticima kako se infekcija ne bi proširila i ozbiljno ugrozila život. Koža na licu je puna bakterija, ali u isto vreme nas štiti da sve te bakterije ne prodru u naše telo. Ali, kada je koža oštećena, a to se događa i kada istiskujete bubuljice ili čupate dlake iz nosa, tada je put bakterijama otvoren i lako može doći do infekcije, ponekad sa ozbiljnim posledicama.

Ukoliko primetite duboku rupu ili cistu ispod kože lica na području "trougla smrti", ne bi bilo loše da posetite doktora i posavetujete se. Redovno menjajte i čistite kozmetičke potrepštine poput četikica i sunđera za nanošenje šminke jer i to zna da bude prepuno bakterija.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA