6 najčešćih grešaka koje pravimo pri nanošenju kreme za zaštitu od sunca

Mislimo da smo zaštićeni, ali nismo

  • 0

Svi znamo da treba da mažemo kremu za zaštitu od sunca pre nego što krenemo na plažu, ali mnogi ne znaju kako da je koriste pravilno.

Nedavno istraživanje imalo je za cilj da tokom 93 sata testira preko 2,000 dobrovoljaca i sagleda na koji način koriste kremu za zaštitu od sunca. Uverili su se da je samo jedna od tri osobe (oko 33 odsto) nanela kremu na sve delove tela koji su izložena suncu. Samo 38 odsto ispitanika je poštovalo i ostala pravila, odnosno nosilo duge rukave, šešir i naočare.

Ne mažemo se kad je oblačno

Ono što je najviše zabrinulo istraživače jeste činjenica da je većina njih mnogo manje koristila kremu tokom oblačnih dana.

Iako su sprovedene opsežne informativne kampanje, većina ljudi još uvek veruje u bezbroj mitova kada je zaštita od sunca u pitanju.

Na primer, mnogi veruju da krema treba da se nanosi samo na izložene delove tela. Istina je da ovo važi samo ako neko nosi odeću od materijala koji ne propušta sunce. Međutim, uobičajena odeća sprečava upad UV zraka kao i krema za sunčanje sa faktorom 10, što je nedovoljno.

Najviše UV zračenja privlači i upija tamna odeća, pripijena uz telo. Stoga da biste bili sigurni najbolje je da nanesete kremu na celo telo. To ponajviše važi za one sa belim tenom, plavim očima, plavom ili crvenom kosom.

Međutim, postoje i mnoge druge greške.

Premalo kreme stavljamo

Uzimajući u obzir veličinu tela, za svako mazanje treba da utrošimo oko 30 grama kreme, što je zapravo puna šaka.

Ako ne plivate često trebalo bi na svaka 2 do 3 sata da ponovite proces. Ako krema pak, nije vodootporna, onda na svaka dva sata. A uvek imajte na umu da ne postoji ama baš nijedna potpuno vodootporna krema.

krema za sunčanje foto: pixabay.com

Mažemo se kad smo već stigli na plažu

Takođe, jako je važno da namažete telo kremom barem 20 minuta pre nego što napustite kuću. Zašto? Zato što je filterima koji se nalaze u kremi i koji sprečavaju upad UV zraka duboko u kožu potrebno malo vremena da deluju.

Ne mažemo uši, vrat i stopala

Nemojte nikako da zaboravite uši, vrat i stopala - upravo su to mesta koja često zanemarimo i koja prva izgore. Ćelavi muškarci obavezno celu glavu. Radi se o delu tela koji gotovo nikada ne mažemo, ali je veoma izložen suncu.

Čak iako se pomerite u hladovinu, ne zaboravite da pesak, more, stakla i ostale glatke površine odražavaju UV zračenje.

Pa, tako vam je opet potrebna krema! To važi i kad ima oblaka, jer čak 80 odsto UV zraka prolazi kroz njih.

Što se tiče beba i male dece, treba da izbegavaju potpunu izloženost suncu barem do druge godine, a obavezno je da preduzmemo sve mere zaštite kao da su odrasli.

krema za sunčanje, mazanje, plaža Foto-ilustracija: Foter/tomypelluz / Kad treba da počnemo da koristimo kremu za sunčanje?

Mažemo stare kreme

Još jedna velika greška je što koristimo kreme koje pronađemo u fioci i uopšte ne gledamo rok trajanja. Iako traju nekoliko godina, to ne znači da važe do kad je to istaknuto na kutiji.

Mnogi proizvođači kao datum isteka roka navode tri godine od proizvodnje. Međutim, to zavisi od načina na koji ste je čuvali. Ako kremu ne izlažete suncu i velikim vrućinama, već je držite na hladnom i mračnom mestu može da izdrži i do pet godina. Međutim, ako je stalno nosimo sa sobom (u torbi, automobilu, na plaži) njeni sastojci se kvare mnogo brže i ona je zapravo efikasna od šest do 12 meseci. Da biste izbegli ovakav scenario najbolje bi bilo da čuvate prošlogodišnju u frižideru. Dobro je protrljajte pre upotrebe.

Koristimo faktor ispod 30

Nikako ispod 30! Kvalitetne kreme za zaštitu od sunca sa faktorom 30 sprečavaju upad 97 odsto UV zraka u vašu kožu, a one kreme sa faktorom 50 čak 98 odsto! Dovoljno je da mažete faktor 30 i klonite se sunca. A svako ko je pocrneo je pretrpeo oštećenje kože. Crnjenje i treba da prestane da bude cilj letnjeg odmora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA