Nikada ne bacajte proklijali beli luk: Evo koje bolesti leče njegove klice i zašto je on zdraviji

Jedna od najzdravijih namirnica koju možete da koristite u vašoj kuhinjui nesumnjivo je beli luk

  • 8

O lekovitim svojstvima belog luka postoje mnogi hvalospevi, a ono po čemu je on veoma poznat jeste njegovo blagotvorno dejstvo na organizam i zdravlje, ali i antibakterijsko dejstvo zbog čega ga preporučuje veliki broj lekara i nutricionista.

Beli luk vam ne može pomoći da osvežite dah, ali vam može pomoći da olakšate fizički bol. Beli luk je član porodice "allium" koja uključuje i crni luk i praziluk. Svo ovo povrće je prava mala bomba kada su u pitanju hranjive materije, uključujući vitamin B6, mangan, selen i vitamin C. Beli luk sadrži i minerale uključujući fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe i bakar. Sumporna jedinjenja koja utiču na zadah su ključni sastojak u oslobađanju bola. U stvari, studije su otkrile da ova jedinjenja smanjuju upale, što je veliki doprinos olakšanju bolova nastalih zbog artritisa i smanjenju oštećenju zgloba.

Beli luk Koristite beli luk što ćešće možete. Foto: Wikipedia/Luis Miguel Bugallo Sánchez

Beli luk se bori sa velikim brojem virusa i bakterija i sprečava pojavu infekcija i dobar je kao prevencija protiv raka koji pogađaju organe trbušne duplje. Najvažnije je spomenuti da je beli luk najbolje jesti sirov i da je najdelotvorniji kada je isečen ili isceđen. Kuvanjem belog luka dugo i na visokoj temperaturi dolazi do ubijanja korisnog sastojka alicina koji ga čini korisnim za naše zdravlje.

Mnogi su smatrali da proklijali beli luk nije za upotrebu, ali naučnici ističu da klice belog luka imaju neverovatno lekovito dejstvo.

Naime, beli luk je zreo tek kad proklija i tada njegova lekovita svojstva postaju efikasnija. Beli luk je prepun antioksidanasa poput alicina i alina. Studija Instituta za medicinsko istraživanje pokazala je da je zreo i proklijali luk odlično sredstvo protiv gljivičnih i virusnih oboljenja, kao i stomačnih grčeva, dijareje, probave.

Bogat je i mineralima i nutrijentima, pomaže kod prehlade i trovanja, a pomaže i u zaštiti ćelija od raka.

Ako želite da se zaštitite, koristite proklijali luk, dodajte ga u salatu ili jela i konzumirajte ga redovno.

beli luk, luk, kuhinja, kuvanje Proklijali beli luk je mnogo zdraviji. Foto: Pixabay.com

Stručnjaci ističu da će na organizam najbolji efekat imati sirov beli luk, bez pečenja, kuvanja ili prženja. Redovno ga konzumirajte u salatama ili ga izgnječite, pa mu dodajte peršun i malo ulja za lepši ukus.

Beli luk, kao i luk generalno, ima jak miris koji ni najjači mentol ne može da ublaži. Ali, postoje namirnice koje vam dozvoljavaju da ublažite opori miris i ne izbegavate ovu veoma zdravu namirnicu. Umesto mentol bombone pojedite sveži kivi, pečurke, plavi patlidžan ili peršun. Nemojte da dozvolite da vas neprijatan miris ovog povrća odvrati od njegovog konzumiranja jer ga je jako lako dodati svim jelima.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    9. jul 2019 | 09:11

    Glasam za beli luk👍

  • đorđe

    9. jul 2019 | 08:45

    za ozbiljniju terapiju ja preporučavam dozu tri krupnije glavice 2 x dnevno

  • Lozac

    9. jul 2019 | 08:59

    U mom kafeu je zabranjeno pusenje i ulazak osoba koji su konzumirali bjeli luk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA