Bez ovoga ne krećite na more: Recept za domaći probiotik koji će vas poštedeti problema sa stomakom

Vreme odmora i odlazak na more može da bude veoma izazovno za naš probavni trakt zbog čega se savetuje upotreba probiotika

  • 0

Stručnjaci savetuju da na letovanje ne krećemo bez probiotika, a pored velikog broja različitih preparata na tržištu postoji i jedan odličan recept za domaći probiotik koji će vam letovanje učiniti prijatnijim.

Ovaj napitak je savršen pred polazak na more, ili tokom boravka na moru, a deluje kao probiotik i uz to i čisti organizam. Poremećaji probave su ono sa čim se svako od nas suočava s vremena na vreme. Zato nam je potrebno sredstvo koje će sprečiti ovo stanje ili nam pomoći da se vratimo u normalu.

Nadutost stomaka, bol u stomaku

Tegobe sa stomakom ne trebaju nam nikako na odmoru. Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Za pripremu napitka koji čisti telo, poboljšava rad probave i daje vam osećaj lakoće, potrebno je: 500 ml mlake prokuvane vode, čajna kašičica čia semena, sok od 1 limuna, sok od 1 grejpfruta i narendan komadić svežeg đumbira.

Sipajte vodu u šerpu pa joj dodajte đumbir i pustite da voda provri dok se đumbir skuva, oko 5 min. Kada se voda prohladi dodajte joj sok od limuna i grejpfruta, čia seme i ostavite da odstoji još jedno 15 do 20 minuta. Konzumirajte tokom dana.

Čia semenke imaju veliku količinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Kada se potope u vodi, postaju 15 delotvornije jer formiraju neku vrstu gela koji zasićuje telo, dalje energiju i čisti nam probavu. Jedna porcija sadrži preporučenu dozu vlakana dnevno, a ovo seme pomaže da se reguliše nivo insulina, te da se poboljša proces varenja. Čia seme koje u želucu stvara žele, deluje kao probiotik, podstičući stvaranje dobrih bakterija koje održavaju zdravlje crevne flore. Izuzetno su korisne za mršavljenje.

cia seme, semenke

Čia semenke su odlične za probavu. Foto: Pixabay.com

Limun, po svom hemijskom sastavu je sličan digestivnom soku. Stoga limun doprinosi boljem procesu varenje i čišćenju creva. Sok od limuna smanjuje nadimanje, stimuliše jetru i uklanja toksine.

Grejpfrut sadrži triptofan koji nam omogućava da se smirimo i relaksiramo, pa samim tim podstiče zdrav san i ublažava iritirajuće simptome nesanice. Grejpfrut sadrži i mnogo vode s čim se sprečava dehidracija organizma. Ovo voće pravi neku vrstu restartovanja celog organizma, pa se preporučuje konzumiranje umesto doručka ili uz doručak.

Prednost đumbira je njegova sposobnost da održava zdravlje i spreči probavne smetnje. Uklanja žgaravicu, nadutost i bol u stomaku.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA