≫ 

Muškarcima koji jedu ove namirnice u pubertetu preti sterilitet

Životne navike i te kako mogu da utiču na zdravlje reproduktivnih organa i vaš ešanse za potomstvo

  • 1

Pica, čips i gazirana pića često su kriva za nastanak raka, bolesti srca, ali i steriliteta pogotovo ukoliko se konzumiraju u pubertetu.

Prema nekim izveštajima, konzumiranje brze hrane u adolescenciji može da nanese nepopravljivu štetu spermi. Mladi muškarci koji se hrane namirnicama bogatim šećerom, poput pice, čipsa i gaziranih napitaka, imali su manje sprematozoida i zdravih parametara za spremu. Tinejdžeri koji su jeli dobro izbalansiranu hranu koja je sadržala ribu, piletinu, povrće, voće i vodu imjali su izuzetno veliki broj spermatozoida.

sperma, spermatozoid Foto: Pixabay.com

Istraživači su došli do ovih podataka posmatrajući ishranu, kvalitet sperme i reproduktivne hormone kod 3.000 mladih muškaraca koji su prošli fitnes zadatke za prijem u vojsku. Ovo istraživanje potvrđuje prethodne tvrdnje koje se odnose na lošiji kvalitet sperme.

- Muškarci koji se brinu za zdravlje sperme i oni koji se staraju o svom opštem zdravlju, jedu dosta voća, povrća i nemasnog mesa su mnogo zdraviji, rekao je doktor Bobi Najari.

Ipak, nije dokazano da grickanje gumenih medvedića u adolescenciji može nepovratno da utiče na vašu sposobnost da začnete.

- Mislim da je ova studij akratkog daha i da je potrebno sprovesti neko duže istraživanje koje bi proveravalo stanje iznova i iznova. Ne mogu da kažem da stanje nije ireverzibilno, dodaje on.

hot dog Foto-ilustracija: PIxabay.com

Neki istraživači tvrde da je teorija da brza i prerađena hrana oštećuje Sertolijeve ćelije koje se nalaze u penisu i pomažu proizvodnju sperme. Sterilitet i zdravlje sperme su kompleksne stvari, a ovo istraživanje nije dovoljno da se tvrdnja potvrdi.

To ne znači da jedenjem brze hrane rizikujete da nemate decu, ali ipak svi tvrde da je hrana bogata antioksidantima, suzdržavanje od alkohola i smanjenje indeksa telesne težine od velikog značaja za zdravlje sperme.

- Ishrana utiče na zdravlje sperme. Ne jedete zdravu hranu samo zbog opšteg zdravlja, već i za bolje opcije da sutra imate decu. Promenama treba vremena da deluju, ali ih je uvek dobro uvesti, dodaje Najari.

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA