≫ 

Dete u pregrejanom autu, a posebno ako je ove boje, može doživeti toplotni udar za samo sat vremena!

Da li ste uopšte svesni koliko brzo vaše vozilo može da se ugreje tokom letnjih temperatura

  • 2
Dete, devojčica, dečak, zaboravljeni u automobilu, autu, vrućina, sunce

Foto: Profimedia

Region je u utorak potresla vest o četvorogodišnjoj devojčici iz Rovinja koja je preminula nakon što je otac ostavio u pregrejanim kolima u Rovinjskom selu. Nekoliko dana trajala je borba za njen život, ali je ona nažalost podlegla posledicama toplotnog udara i dehidratacije, zbog kojih su joj bili oštećeni vitalni organi. Ono što je mnoge šokiralo jeste činjenica da je otac svesno ostavio dete u kolima na +40 stepeni jer je spavala, pa nije hteo da je budi, a pritom je zatvorio sve prozore i nije upalio klimu. Devojčicu su, u besvesnom stanju, nakon dva sata u automobilu pronašli radnici nakon čega je pozvana Hitna pomoć, ali je ona preminula nakon nekoliko dana. Njenom ocu sada preti do 15 godina zatvora, a osumnjičen je za krivično delo povrede detetovih prava.

Svako leto širom sveta deca umiru jer ih roditelji ostave zaključane u vrelom automobilu, često zbog toga što nisu svesni koliko se vozilo brzo zagreje do smrtonosnih temperatura.

U SAD-u godišnje 37 dece umre zbog predugog boravka u vrućim vozilima

Međutim, takvi slučajevi se dešavaju svuda. Na primer, u SAD-u godišnje prosečno umre 37 dece zbog toga što su predugo ostavljena u vrelim automobilima, piše Live Science.

Upravo su iz tog razloga, odnosno zbog toga što roditelji često nisu svesni koliko brzo se zagreva automobil, naučnici su u okviru istraživanja pod nazivom "Evaluating the impact of solar radiation on pediatric heat balance within enclosed, hot vehicles" proučavali koliko prosečno treba različitim tipovima automobila da se pregreju tokom vrelih letnjih dana.

Otkrili su kako se vozila brzo zagrevaju kada su parkirana van zaštite hladovine. Temperatura unutar automobila parkiranog na suncu za vreme dnevnih temperatura od 35 stepeni Celzijusa za jedan sat popne se na čak 47 stepeni. Temperatura volana je tada još viša, oko 53 stepena Celzijusa, a sedišta su u proseku 51 stepen.

Automobili parkirani u hladovini prolaze mnogo bolje, ali i u njima ubrzo postane skoro nepodnošljivo. Nakon jednog sata unutrašnja temperatura automobila doseže oko 38 stepena Celzijusa, volan oko 42 stepena, a sedišta 41 stepen.

dete, znoj, auto sedište, opasnost, toplotni udar

Foto: Prinscreen/youtube

Deca u užarenim automobilima

Bilo ko ko ostane unutar pregrejanog automobila izložen je riziku od toplotnog udara, koji može biti smrtonosan.

Teško je predvideti koliko je potrebno prosečnom čoveku da doživi toplotni udar; na to utiču mnogi faktori poput starosti, težine osobe, ali zavisi i od generalnog zdravstvenog stanja.

Međutim, deca uglavnom dožive toplotni udar kada njihova telesna temperatura tokom dužeg vremenskog perioda prelazi 40 stepeni. Kada bi se dvogodišnje dete tokom vrućeg letnjeg dana ostavilo u vozilu parkiranom na suncu, najverovatnije bi doživelo toplotni udar za sat vremena, a kada bi automobil bio u hladovini, onda za dva sata.

Šta se dešava u dečijem telu prilikom toplotnog udara

Unutar 60 minuta provedenih u automobilu, telesna temperatura može da dostigne 38 stepeni Celzijusa, dolazi do hipotermije, znojenja i žeđi. Detetu postaje vrlo nelagodno.

Nakon 90 minuta telesna temperatura može da naraste na 39 stepeni, zbog čega dete počinje da se znoji, javlja se crvenilo i povećava broj otkucaja srca. Deca koja boluju od epilepsije mogu početi da se grče.

Nakon 150 minuta, uz telesnu temperaturu od 40 stepeni javlja se nesvestica, dehidracija, slabost, povraćanje, otežano disanje.

Ako je auto tamne boje, sve se to događa još brže.

Do 65 minuta provedenih u vozilu dete počinje obilno da se znoji i ima povećan broj otkucaja srca. Dolazi do nesvestice, dehidracije, slabosti, povraćanja, otežanog disanja.

Nakon 170 minuta temperatura tela iznosi 41 stepen Celzijusa, javlja se jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost, halucinacije i delirijum. U tom stanju potrebna je hitna medicinska pomoć.

Portal Omni Calculator navodi da zatamnjena stakla na automobilu mogu lagano usporiti rast temperature, ali one konačne u vozilu ostaju gotovo iste.

VIDEO: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(Telegraf.rs/ Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    10. jul 2019 | 12:06

    Koliko glup i nepismen treba biti i ostaviti dete u zatvoren auto??? Nisu deca za svakog ali nažalost bog ih daje i za koga nisu. Svih 15god. Mu treba dati i da mu se zabrani da pridje deci! Idijot.

  • plavi safir

    10. jul 2019 | 13:11

    Ne bitno koje je boje auto, ne ostavljajte ni dete ni životinju i autu. Ja nisam decu ostavljala nikad u autu, čak i kada je bilo hladno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA