Žene koje imaju manje dobrih bakterija u vagini rizikuju rak jajnika i sterilitet

Dobre bakterije u vagini su presudne za zdravlje žene

  • 0

Žene koje imaju manji nivo dobrih bakterija u vagini imaju veće šanse da dobiju rak jajnika, a one koje nose BRCA1 gen koji povećava rizik od ove bolesti do 42 puta imale su značajno manje ovih bakterija u vagini.

Laktobacili su ključni za održavanje pH vagine koji sprečava da loše bakterije izazovu infekciju. Mnoge žene koje u porodici imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na rak jajnika odlučuju se na uklanjanje jajnika kako bi smanjile rizik od bolesti i tako ostaju neplodne.

TAMABEPA, menopauza, PMS, menstruacija, stomak, creva, rak jajnika, jajnici, stomačni problemi Foto-ilustracija: Profimedia

Naučnici se nadaju da će ovo otkriće pomoći u ranom otkrivanju rizika od bolesti i pomoći ženama da izbegnu ovu zahtevnu operaciju. Moguće je razviti supozitoriju za vaginu koja bi povećala broj ovih bakterija.

Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu London pod nadzorom profesora martina Vinsčvendtera sa odeljenja za rak kod žena.

- Prvi put smo u mogućnosti da dokažemo da žene sa genetskom mutacijom mogu da imaju promenu u njihovom vaginalnom mikrobiomu. Ovo nam pomaže da se umešamo i utičemo na rizik od razvoja bolesti, rekao je on.

Veliki broj žena suočava se svake godine sa dijagnozom raka jajnika. Simptomi su različiti a uključuju nadimanje, osećaj ispunjenosti i neprijatan osećaj u abdomenu. To čini bolest utoliko težom za otkriti, a veliki broj slučajeva otkrije se tek kada bolest napreduje. Za razliku od raka dojke i cerviksa ne postoji skrining za rak jajnika, a sve zbog toga što ne postoji adekvatan test.

Vagina, Bol, Menstruacija Foto-ilustracija: Profimedia

BRCA1 proizvodi proteine koji popravljaju oštećeni DNK i sprečavaju formiranje tumora. Ukoliko je gen mutiran, ovi proteini ne obavljaju svoju funkciju kako treba. Skoro 44 odsto žena koje su nasledile neke opasne mutacije ovog gena razviće rak jajnika.

Žene koje imaju ovu bolest ili predispozicije da je dobiju, često se odlučuju da im se uklone jajnici i Falopijeve tube što nimalo nije laka odluka. To utiče na njihovu plodnost i stavlja ih u ranu menopauzu. Ovaj test koji bi pokazao kako se dobre bakterije ponašaju mogao bi da spreči nastanak i razvoj bolesti i da pomogn eženama koje su u riziku da izbegnu opasnu operaciju.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA