• 0

Dušek na kojem vaše dete spava može da ugrozi njegovo zdravlje i život

Za dobar, zdrav i kvalitetan san dušak je veoma važan

  • 0

Dečiji dušeci mogu da budu opasnost po zdravlje nakon što su istraživači otkrili da emituju opasne zagađivače koji su povezani sa rakom.

Izloženost isparljivim organskim komponentama mogu da budu toksična i povezana su sa glavoboljama, osećajem bolesti, oštećenjima jetre i bubrega, problema sa nervima i rakom. Njih mogu da ispuštaju mnogi predmeti u vašem domu poput nameštaja, sveća, osveživača i tepiha.

Grinje, posteljina, jastuk, dušek, spavanje

Foto: Tanjug/AP

Istraživači su otkrili da materijali od kojih se prave dušeci otpuštaju veliku količinu ovih štetnih isparenja kada se zagreju telesnom temperaturom. Istakli su da ljudi udišu zabrinjavajuću količinu ovih hemikalija kada spavaju jer su njihova lica u direktnom kontaktu sa materijalom.

Ova isparenja su pre bil aoptužena za izazivanje astme kod dece i pogoršanje stanja kod odraslih. Isparenje iritira oči, nos i grlo i otežava disanje. Istraživači su merili kako temperatura, vlažnost i ugljen dioksid utiču na nivo ovih isparenja sa dušeka. Telesna temperatura pogoršavala je isparenja, a kada deca udišu neku od ovih hemikalija poput acetaldehid, formaldehid i benzen mogu da budu u opasnosti.

Bolest astma, devojčica sa astmom

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Izloženost ovim gasovima je neizbežna jer se nalaze u vinil podovima, sredstvima za čišćenje, kozmetici, sprejevima za kosu, aerosolima, grejanju i gasu koji koristimo u domaćinstvu. Izloženi smo ima mesecima i godinama i s vremenom se simptomi pogoršavaju.

Savetuje se da redovno provetravate prostorije u kući u kojima boravite, a dalja istraživanja pokazaće kako s enajbolje možemo boriti sa ovim zagađivačima.

VIDEO: Revolucija! Za nestanak astme, pojedite živu ribu

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima