≫ 

Dušek na kojem vaše dete spava može da ugrozi njegovo zdravlje i život

Za dobar, zdrav i kvalitetan san dušak je veoma važan

  • 0

Dečiji dušeci mogu da budu opasnost po zdravlje nakon što su istraživači otkrili da emituju opasne zagađivače koji su povezani sa rakom.

Izloženost isparljivim organskim komponentama mogu da budu toksična i povezana su sa glavoboljama, osećajem bolesti, oštećenjima jetre i bubrega, problema sa nervima i rakom. Njih mogu da ispuštaju mnogi predmeti u vašem domu poput nameštaja, sveća, osveživača i tepiha.

Grinje, posteljina, jastuk, dušek, spavanje Foto: Tanjug/AP

Istraživači su otkrili da materijali od kojih se prave dušeci otpuštaju veliku količinu ovih štetnih isparenja kada se zagreju telesnom temperaturom. Istakli su da ljudi udišu zabrinjavajuću količinu ovih hemikalija kada spavaju jer su njihova lica u direktnom kontaktu sa materijalom.

Ova isparenja su pre bil aoptužena za izazivanje astme kod dece i pogoršanje stanja kod odraslih. Isparenje iritira oči, nos i grlo i otežava disanje. Istraživači su merili kako temperatura, vlažnost i ugljen dioksid utiču na nivo ovih isparenja sa dušeka. Telesna temperatura pogoršavala je isparenja, a kada deca udišu neku od ovih hemikalija poput acetaldehid, formaldehid i benzen mogu da budu u opasnosti.

Bolest astma, devojčica sa astmom Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Izloženost ovim gasovima je neizbežna jer se nalaze u vinil podovima, sredstvima za čišćenje, kozmetici, sprejevima za kosu, aerosolima, grejanju i gasu koji koristimo u domaćinstvu. Izloženi smo ima mesecima i godinama i s vremenom se simptomi pogoršavaju.

Savetuje se da redovno provetravate prostorije u kući u kojima boravite, a dalja istraživanja pokazaće kako s enajbolje možemo boriti sa ovim zagađivačima.

VIDEO: Revolucija! Za nestanak astme, pojedite živu ribu

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA