≫ 

Za ove česte bolesti kod žena u menopauzi krivi su razvod i toksična prijateljstva

Žene koje uđu u menopauzu postaju veoma osetljive

  • 5

Razvod i loše okruženje mogu da dovedu do slabljenja kostiju kod žena u srednjim godinama, a one koje proživljavaju veliki emotivni stres imaju velike šanse da doživljavaju prelome.

Stručnjaci sa Univerziteta Arizona veruju da stres dovodi do velikih hormonskih promena koje uzrokuju promenu u gustini kostiju i čine žene podložnijim prelomima čak i kod bezazlenih padova.

TAMABEPA, menopauza, PMS, menstruacija, stomak, creva, rak jajnika, jajnici, stomačni problemi Foto-ilustracija: Profimedia

Jedna od tri i jedan od 5 muškaraca preko 50 godina može da pati od fraktura u nekom trenutku u životu.

Osteoporoza, najčešći uzrok preloma kod starijih, je bolest gde kosti postaju krte i slabe jer telo gubi koštanu masu i ne može da je ponovo izgradi. Obično nema simptoma pre nego se prelom desi, a može da ga uzrokuje pad pa čak i nešto bezazleno poput malo jačeg zagrljaja.

Istraživači su posmatrali 11.000 žena koje su u menopauzi starosti od 50 do 79 godina. Žene su posmatrane 6 godina, a odgovarale su na pitanja vezana za stres koji preživljavaju u društvenim dešavanjima vezanim za porodicu i prijatelje. Otkrili su da je sa svakim novim stresnim iskustvom njihova koštana masa bila manja za 0,08 odsto u kostima vrata, 0,1 odsto u kostima kukova i 0,7 odsto u kostima kičme.

Stres utiče na promenu hormona kortizola, tiroidnih hormona, hormona rasta i glukokortikoida koji imaju uticaj na kosti. Zbog toga su ukazali da je ženama koje su preživele raskid ili razvod, psihološku traumu ili gubitak, potrebna pomoć kkao bi se izborile sa negativnim stresom.

VIDEO: Mirjana slavi 30 godina od razvoda!

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA