Važni saveti: Šta uraditi ako dođe do udara groma, koji lekovi pomažu i kako izgleda prva pomoć

Još jedeno nevreme sa obilnim pljuskovima i grmljavinom nas očekuje u subotu popodne

  • 2
grmljavina, munja, nevreme, kiša Foto: Pixabay

RHMZ je izdao upozorenje za obilne padavine, grmljavinu i grad u subotu popodne i predveče na području cele Srbije i Beograda.

S obzirom na to da nas ponovo očekuje nevreme u Srbiji uz obilne padavine i grmljaninu valja imati na umu kako se ponašati pa čak i u najkritičnijim situacijama.

Letnji pljuskovi obično su praćeni grmljavinom.  Statistika govori da tokom godine od udara groma strada deset osoba.

Zato je jako važno da znate kako da se ponašate ako dođe do udara groma i kako stradaloj osobi da pružite prvu pomoć.

Ako poredite udar groma i udar struje onda ćete shvatiti da je smrtnost mnogo veća od udara struje jer je tokom udara groma jako kratko vreme kontakta tela i groma.

Udar groma može da bude direktna i indirektan. Direktan je kada osoba nosi metalne predmete na otvorenom prostoru u vreme grmljavine, a indirektan obično nastaje kada jednosmerna struja prolazi kroz drvo koje ima veći otpor nego vazduh izmedju drveta i žrtve, te struja pronalazi put manjeg otpora, odnosno preko žrtve prelazi u zemlju, navodi portal Stetoskop.info.

munje gromovi munja grmljavina nevreme strah ulašenost fobija Foto-ilustracija: Shutterstock

Neposredni uzrok smrti, najčešće je srčani zastoj, koji nastaje zbog trenutne depolarizacije čtavog miokarda. U slučaju da do toga ne dođe, kod unesrećenog se mogu razviti hipertenzija, tahikardija, nespecifične ekg promene, nekroza miokarda.

Prva pomoć kod udara groma i terapija lekovima

Prvo i osnovno je da se nesrećna osoba i spasilac sklone na bezbedno mesto. Sledeći postupak je održavanje kardiorespiratorne funkcije, pri čemu voditi računa da ne dođe do oštećenja vratne kičme.

Od medikamenata po potrebi koriste se analgetici, sedativi, kiseonik.

Budite oprezni sa nadoknadom tečnosti zbog često pratećeg edema mozga. Veoma je bitno da proverite da li postoje sekundarna oštećenja i sanirati ih.

Nesreća sa udarom groma se može desiti i na nekim mestima sa masovnim okupljanjem, npr. sportski događaj na otvorenom i sl.

I tada može doći do stradanja većeg broja ljudi.

Komplikacije sa kojima se naknadno može suočiti osoba koja je preživela udar munje su: stvaranje katarakte, neurološke i psihičke poteškoće, prskanje bubne opne, frakture kostiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA